Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen bildar krets 270 för somalier

Annons

Somalier och flyktingar från flera andra länder har deltagit på de årliga utflykter Orsa naturskyddsförening ordnar.
Därför blev glädjen stor då beskedet häromdagen kom att det bildats en somalisk krets med 250 medlemmar spridda över hela Sverige.

Orsa är känt för att ha ett invandringsfientligt parti. Men det finns motkrafter. Bland dem naturskyddsföreningen som i år, liksom tidigare år, anordnar en utflykt för invandrare.
- Vi har en utflykt 30 augusti, obestämt vart vi ska åka, säger Ingegerd Kaptens i orsakretsen.

Vedbrist

Hon minns utflykten med somalierna där de var glada över en öppen eld i skogen. Men de tyckte svenskarna slösade med ved. En kvinna visade hur det räckte med några få pinnar för att klara kaffekokningen. I Somaila är det brist på ved!
Att svenska naturskyddsföreningen nu får krets nummer 270 i landet med enbart somalier kan tyckas märkligt?
- Det är viktigt att sprida miljömedvetenhet bland somalier. Tyvärr finns inte någon plan för hur nyanlända kan lära känna Sveriges natur, men det finns en integrationsplan för samhället i övrigt, säger Ahmed Adam, ordförande i den somaliska kretsen.
- Vi har två stora uppdrag framför oss. Att bidra till att svenska somalier blir mer miljömedvetna och att få till miljöinsatser i det bortglömda landet Somalia, där det idag finns problem med svår vattenbrist, avfallsdumpning, fattigdom med mera.

Pilotprojekt

Naturskyddsföreningens riksorganisation kommer att genomföra flera pilotprojekt tillsammans med somaliska kretsen. Den kommer att integrera miljöfrågor med en omfattande social verksamhet.
Med känslan för naturen och engagemang för miljön som utgångspunkt kommer kretsen bland annat att arbeta med problem som att förebygga våld och mobbing, spelberoende och hedersrelaterat våld.

Integration

- Det är spännande och utmanande att somaliska kretsen startar inom naturskyddsföreningen. Jag är övertygad om det är en bra väg mot verklig integration. Medlemmarna i kretsen är spridda i landet men kommer med tiden att delta i sin hemorts kretsverksamhet, säger Lars Vaste, chef för föreningsutvecklingen.


BENGT OLDHAMMER
023-476 47
bengt.oldhammer@daladem.se

Annons