Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar hos Kammarrätten • Avslag hos Länsrätten

Annons

En hönsägare i norra Dalarna fick göra sig av med djuren. Miljö- och hälso-skyddsnämnden ansåg att ägaren inte följde djurskyddslagen. Nu tar hönsägaren strid för att få använda traditionellt bursystem.

Skulle personen skaffa nya höns sedan de gamla hade slaktats, måste de få tillgång till rede, sittpinne och sandbad. Nämnden förenade sitt krav med ett vite på 55 000 kronor. I dag finns inga höns kvar på gården.

Överklagade

Men ägaren vill inte ge upp, utan tog hjälp av advokat Martin Erling som arbetar med flera liknande fall.
Erling överklagade fallet till först länsstyrelsen. Han hänvisar till en dom i Jönköping när han hävdar att paragraf nio i djurskyddsförordningen i sin gamla form inte gällde äggproducenter.

Dispens

De äggproducenter som fått sin sak prövad av länsrätten har enligt honom rätt att fortsätta hålla höns enligt Inhysningsdirektivet.
Länsstyrelsen motiverade också sitt beslut med paragraf nio. Den infördes 2003 och säger att höns för äggproduktion inte får hysas in så att de inte får sina minimibehov tillfredsställda i form av rede, sittpinne och sandbad. Tidigare kunde man få dispens från kravet på inredda burar men det går inte längre.

19 fall

Länsstyrelsen anser att den dom som advokaten hänvisar till inte innebär att man får fortsätta hålla höns i oinredda burar. Dessutom har anläggningarna haft gott om tid att anpassa sig, ansåg länsstyrelsen och avslog överklagandet.
Inte heller länsrätten gick på advokatens linje. Länsrätten konstaterade att kammarrätten avgjort 19 fall som advokaten företräder - till hans nackdel.
Nu hoppas den före detta hönsägaren och advokaten på bättre lycka hos kammarrätten. De anser att det är viktigt att rätten prövar saken, för rättstillämpningens skull.


JENNIE-LIE KJÖRNSBERG

Annons