Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelletsfabrik, gasdrivna bussar - nu ska Mora bli långsiktigt hållbart

Annons

Pelletsfabrik och gasdrivna bussar kan bli verklighet i Mora. Hundratals miljoner kan komma att investeras för att Mora ska leva upp till de vackra orden i det nya projektet ”Sustain-able City”.
Ett skämt?
- Nu ska vi göra mer verklighet av våra miljö- och energiplaner, deklarerar kommunalrådet Peter Helander (c).

Förra gången Mora kommun ville satsa på pelletsfabrik kostade det tiotals miljoner av skattepengar rakt ner i Saxviken. Ingen har ännu vågat göra slut-summeringen av fiaskot. Den här gången är det personer med kompetens och kapital som vill vara med att bygga nya visioner, nämligen Mikael Källgren från E.ON Värme och Lars Lidholm som är vd på Siljan Timber.

Paradigmskifte

E.ON säger sig stå inför ett paradigmskifte i Mora. Allt från 100 miljoner och uppåt kan komma att läggas ner på nya former av energiförsörjning i bygden. Företaget har dessutom sedan tidigare erfarenhet av konceptet Sustainable City i Malmö.
- Hur gör vi det här på bästa sätt? Kan vi samarbeta och på så sätt uppnå mer, frågar sig Källgren.
Ja, tror Lars Lidholm vars företag sitter på mängder av energi (300 GWh per år) som genereras från sågen.
- En del nyttjas genom att vi eldar spån, annat säljs och en del är outnyttjat, berättar Lidholm.
Kanske kan en pelletsfabrik i Mora vara ett alternativ. Råvaran finns, menar Lidholm.

Vinna-vinna

- Sustainable City är inget energiprojekt. Det handlar om att utveckla Mora och infrastrukturen för att få ett långsiktigt uthålligt samhälle. Genom samarbete kan det här bli ett vinnavinna-koncept, säger Helander entusiastiskt.

Vill få tips

Finns det då någon smart plan? Nja, till att börja med vill Helander ha tips på från hela befolkningen i Mora.
- Under hösten går vi ut och frågar folk på olika sätt. En webb-sida ska byggas upp och vi kommer att ha mycket direktkontakter med olika grupper.
Miljötinget och e-demokrati för ungdomar är två sätt att få in synpunkter, liksom hearings. Det här är stora saker och vi kommer att gå ut brett.

Annons