Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risken att förolyckas i en brand i små stugor är större än i övriga boenden

Annons

Nu när jakten kör igång är bränder i jaktstugor, kojor och fritidshus ett växande problem.
Ofta saknas brandvarnare, brandsläckare och sotning.
- Husens litenhet gör att dom rökfylls mycket snabbt och blir dödsfällor, säger Per-Erik Jonsson, ställföreträdande räddningschef i Orsa.

Den efterlängtade jakten är här. Jaktlagen strålar samman i små och trånga utrymmen. Regn och fukt gör att det eldas hårt i ofta bristfälliga eldstäder. 60-70 grader varmt är inga överdrivna temperaturer. Och med alkohol i kroppen kan en eldsvåda sluta i en katastrof.
Därför går nu Orsa kommun ut med ett brev där räddningstjänsten uppmanar stugägarna att se över sina brandskydd.
Per-Erik Jonsson vet inte hur många småhus som finns i Orsa, men uppskattar att det kan röra sig om flera hundra. Där räddningstjänsten fått rycka ut och släckt flera bränder.

Tänker annorlunda

- Risken att förolyckas i små stugor är större än i vanligt boende på grund av att dom rökfylls snabbare. Ofta ligger jakt- och fritidsboendet nära en fäbod som vi hittar till med kartor och GPS, men körsträckan är ofta lång och besvärlig. Ägaren ska se till att huset är brandskyddskontrollerat och sotat av en skorstensfejare, säger Per-Erik Jonsson.

• Varför slarvar man med det här?
- Det har jag funderat mycket på. Och har inget bra svar. Men det kan bero på att ägaren inte bor permanent i sitt fritidshus. Och då tänker man annorlunda och kanske tror att det inte är farligt att elda.

Inga stora problem

Lasse Larsson har jobbat 25 år som brandman och är stationsbefäl på räddningstjänsten i Mora. Han har heller inte någon kontroll hur många jakt- och fritidshus som finns i Mora, men säger att kommunen har inte haft några stora problem med bränder i jakt- och fritidshusen.
- Jag är också jägare och i vår jaktstuga har vi länge haft brandvarnare. Annars är det dåligt med både brandvarnare och eldsläckare i dessa hus.

Varnare i sovrum

I Älvdalen ska alla bostäder där man sover ha brandvarnare. För husägare finns än så länge inget krav på att ha brandsläckare, men kommunen har lagt ett förslag att någon form av släckutrustning vore lämpligt.
- Vi har inga problem med bränder i jakt- och fritidshus. Däremot vet vi inte hur många oanmälda eldstäder som finns ute i skogarna. Givetvis ökar det brandrisken, säger Jan-Olov Olsson, räddningschef i Älvdalen.

MATS LINDSTRÖM
0250-59 43 42/070-608 18 00
mats.lindstrom@daladem.se

Annons