Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smålänningar ska lockas flyga till Sälen - via Mora flygplats

/
  • Ny flyglinje. Från och med i vinter utökas flygturerna till och från Mora med en dubbeltur varje vecka till och från Växjö. I första hand är trafiken avsedd för turister som ska vidare till Sälenfjällen. Fr v Bengt-Åke Rehn, kommunalråd i Mora, Jonas Mare

Annons

Senaste vinterns flygturer mellan Mora och Ängelholm, främst avsedd för turister på väg till eller från Sälenfjällen, blev en stor framgång.
Nu hoppas Skistar Sälen och Mora flygplats att en ny, liknande tur, mellan Mora och Växjö ska bli lika lyckad.
- Kronoberg är ett stort skidlän och Skistar har många bokningar från människor där, säger Sven Eriksson, flygplatschef i Mora.

Igår, torsdag, presenterade han tillsammans med Jonas Mareniusson, Skistar, och Moras (s)-kommunalråd Bengt-Åke Rehn, den nya flyglinjen.
Eftersom förra vinterns turer till och från Skåne fortsätter blir det två flyglinjer, som i första hand riktas till fjällturister.

En gång i veckan

En skillnad finns trots allt, medan Ängelholmslinjen körs med två dubbelturer varje vecka kommer den till och från Växjö endast att gå en gång i veckan, söndagar.
- För oss politiker stärker det här oss i vår tro på att utveckla flygplatsen, säger Bengt-Åke Rehn.

Stärker flygplatsen

Det ökar inte bara flygplatsens passagerarunderlag, utan även Mora och den omgivande bygdens ställning som en stor turistdestination.
De resenärer som kliver på planet i Växjö och landar i Mora efter dryga timmen och ska vidare till Sälenfjällen, får åka buss den sista milen. Förutom en kortare restid, jämfört med bil, lyfter Jonas Mareniusson fram ytterligare fördelar:

Slipper vintervägarna

- Exempelvis att de slipper köra bil i vinterväglag. Vår uppgift blir att se till att resenärerna tar sig ända fram, inklusive den sista biten i exempelvis Lindvallen.
Likheterna mellan de två flygdestinationerna, vars målgrupper i första hand är sälenturister, är flera. Trafiken kommer i båda fall att starta några dagar före jul och avslutas ungefär fyra månader senare.

Samma moderbolag

- Samarbetspartner för trafiken på Växjö är Fly Småland, en entreprenör som kör enligt samma koncept som Kullaflyg, de har även samma moderbolag, säger Sven Eriksson.
Det handlar om lokala flygbolag, som inte äger egna flygplan utan som hyr kapacitet när planen annars skulle stå på marken. Det innebär att priserna kan hållas nere.
Det är inte omöjligt att de numera två destinationerna kompletteras med ytterligare någon ett annat år, till exempel Köpenhamn.
- Av alla våra gäster i Sälen är ganska många, tio-tolv procent, från Danmark, säger Jonas Mareniusson.

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se

Annons