Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen kräver svar på hur det ska gå till

Annons

Krögarna i Mora skötte sina plikter bra under Vasaloppsveckan.
När bland annat polisen under två dagar förra veckan gav sig ut för att kontrollera krogarna var resultaten mestadels positiva.
- Inte minst i Vasaloppstältet var det en klar förbättring jämfört med ifjol, säger Rolf Solfsbergs, polisinspektör i Borlänge, som deltog vid kontrollerna som genomfördes i torsdags och i lördags.

Sammanlagt var det ett tiotal näringsställen i Mora, som fick besök vid ett par tillfällen under förra veckan.
Förutom polisen deltog även representanter för Skatteverket, Mora kommuns miljökontor samt kommunens alkoholhandläggare.
- Deras resultat känner jag däremot inte till, säger Per Solfsbergs.

Klar förbättring

Det han var satt att kontrollera var däremot till största delen positivt jämfört med vid motsvarande kontroller under förra årets Vasaloppsvecka.
Beträffande kontrollen i Vasaloppstältet ger han en eloge till såväl arrangörer, som ordningsvakter. Där hade en klar förbättring skett jämfört med ifjol.
- Jag tycker att det är viktigt att vi ger ros om något är bra eller har blivit bättre, inte bara ris om det är befogat.

Överservering

Trots detta upptäcktes brister vid ett par näringsställen i lördags, en kväll då det var betydligt mer folk ute på lokal.
- Det handlade om överservering, när redan berusade personer tilläts köpa alkohol, på två ställen. De krögarna kommer nu att få varningar, säger polisinspektör Per Solfsbergs.

Minska våldet

Han påpekar att kontrollen i första hand inte syftar till att sätta dit näringsidkare.
- Många tror att det är så, men det är fel. Vårt syfte är istället att genom bättre ordning på krogen bidra till att våldet minskar. För ju mer alkohol och berusningsgrad, desto större är risken för våldsamheter utanför krogarna samt på gator och torg.
Per Solfsbergs hänvisar till statistik från Stockholm där det visat sig att bra ordning på krogarna innebar att våldsbrotten minskade med hela 30 procent.

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se

Annons