Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbetalningarna från Försäkringskassan löper utan problem

Annons

Senaste tiden har det varit stor uppståndelse kring Försäkringskassan. På grund av en omorganisering har flera tusen människor inte fått ut sina pengar. På kontoret i Mora uppger man dock att kaoset har uteblivit.

- Nej, det har inte varit något kaos här. Det beror på att vi inte betalar ut föräldrapenning och bostadstillägg för pensionärer i Mora, och det är just dessa bidrag som det varit strul med, säger Per Erik Willemark, enhetschef på Försäkringskassan i Mora.

Sjukpenning

De ärenden som man handlägger i Mora är främst sjukpenning och sjukersättning (så kallad förtidspension). Problemen med utbetalningar som främst gäller föräldrapenning och bostadstillägg för pensionärer, handläggs på annan ort.
Kaoset med sena utbetalningar beror på en omorganisering hos myndigheten.

Utan pengar

Ärenden av samma slag ska numera handläggas på färre ställen för att de ska bedömas mer likvärdigt och för att det ska gå snabbare.
Men omorganiseringen har orsakat stora problem med att människor inte har fått ut sina pengar i tid.

Många upprörda

- Det har varit en del upprörda människor här också, men det har mest berott på att de kanske inte beviljats sjukpenning som de tidigare haft. Det har ju blivit mycket hårdare regler nu, säger Per Erik Willemark.
Den nuvarande regeringen har skärpt till reglerna för bland annat sjukpenning. Det har skrivits mycket i media om att inte ens cancersjuka patienter beviljas bidrag.

Svårt tolka

Per Erik Willemark säger att det kan vara svårt för personalen på Försäkringskassan att sätta sig in i de nya reglerna och att de kanske inte tolkas på rätt sätt ännu.
- Men det är viktigt att veta att det som vi bedömer är inte hur sjuk en människa är, utan arbetsförmågan. Trots en diagnos kanske man kan göra någonting, säger han.

MATILDA ERIKSSON REHNBERG
0250-594342
matilda.eriksson-rehnberg@daladem.se

Annons