Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morabor suktar efter mer att göra på orten

Förra veckan skrev MT om Johanna Ståhls strävan efter en ny Morafestival. Sedan dess har diskussionerna kokat på nätet.

En gräsrotsrörelse växer fram i Mora. Diskussionerna går fram och tillbaka över nätet, där det gemensamma målet är att sommaren 2014 ska innehålla något mer för Morabor. Med eller utan kommunens hjälp.

Till viss del började missnöjet när Ljungbergs sportbar gick i konkurs i juni. Därmed förlorade Mora sin enda nattklubb, och ingen har hittills ersatt den.
Ägaren Dan Ljungberg riktade då missnöje mot kommunen, som han tyckte var alldeles för fyrkantig när den i stället borde använda sunt förnuft. Handläggningen var för nitisk. Kommunen stjälpte mer än den hjälpte.

Och de som följt nöjeslivet i Mora känner nog igen kritiken, som är ett eko av samma fördömande som Enar Hjort och Henrik Andersson framförde när Brasserie Pineau – föregångaren till Ljungbergs Sportbar – lades ned.
De tyckte de blev dömda för saker som andra restauranger kommer undan med ständigt. Innan dess, år 2009, var Hotell Siljan i skottgluggen och huvudkaraktären i en mindre charmig följetong i MT, där ägarna och kommunen brakade samman.

Frustrationen över bristen på saker att göra i Mora, och känslan av att kommunen agerar motvind när det gäller nöjeslivet, är därmed inget nytt.
Oavsett om det gäller evenemang som Morafestivalen, Hela Mora Surrar, Mora Stadsfest och Kajrock. Eller stående inslag i form av krogar och nattklubbar.
Möjligtvis har man denna sommar nått en kritisk punkt. Utöver Johannas redan nämnda engagemang för att få tillbaka Morafestivalen, har tidigare krögaren Dan Ljungberg börjat dra i trådar för en egen festival, byggd på ideella krafter och idéer. Andra idéer har också ventilerats.
Under diskussionerna har man lyft fram att kommunen inte ska behöva göra allting. Vad som behövs är ett gäng som pratar ihop sig, skaffar sponsorer och veder­börligt tillstånd.

Lättare sagt än gjort, ­menar Dan, som har erfarenhet av hur medgörlig kommunen är i dessa sammanhang.

En sak är dock säker: intresset för något nytt finns. Frågan är om ­engagemanget räcker för att det ska gå hela vägen.

Stefan Rämgård/DT