Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morabördiga Anna Ekström tar över som Skolverkets chef i dag

Annons

Stockholm Hon var den lysande eleven - i en skola som blivit allt sämre. Nu lämnar Anna Ekström facket och tar över som högste chef för Skolverket.

Rättvisa betyg står högt på dagordningen.

Vad vet du om dagens skola?
- Som den duktiga flicka jag är har jag förstås läst på ordentligt, säger Anna Ekström.

Hur är tillståndet i dagens skola?
- Den har gått från toppen till okey, och det duger inte.

Varför har det blivit så?
- Ett ökat inslag av individuellt arbete är en orsak. En handfast kontakt mellan lärare och elev är viktig. En del kallar det för katederundervisning. Medan andra blir jättearga av det uttrycket. Det viktiga är att elever inte lämnas ensamma, att läraren tar plats i klassrummet.

Varför får flickor bättre betyg än killar?
- De pluggar mer, är det enkla svaret.

Stressar mer

Men priset är att många flickor stressar mer och mår sämre psykiskt. Förväntansbilden på pojkar och flickor ser annorlunda ut i skolan.
- Risken blir att en del pojkar inte lär sig tillräckligt mycket och att de inte lär sig att anstränga sig i skolan.
Betyg är en viktig fråga som berör Anna Ekström. Internationella undersökningar visar att svenska elever halkat efter i kunskap. Samtidigt har betygen bara blivit högre.
- Det här måste vi kolla vidare, det är en viktig uppgift för Skolverket. Betyg är en rättvisefråga för enskilda elever. Men betygen är också viktiga som grund för vilka som ska få gå vidare till högre studier.

Dina yrkesval, hur kommer de sig?
- Jag har konsekvent sökt jobb som jag inte trodde jag skulle få.

Du har bra självförtroende?
- Ytterst bra självförtroende. Jag är duktig på att vända nackdelar till fördelar. Min farmor sa att man ska ta ut glädjen i förskott, då blir man förhoppningsvis glad två gånger. Och går det åt pipan så har man i alla fall varit glad en gång.

Hur är du som person?
- Glad och snabb, ibland kanske det går lite väl fort.

Vad gör du när du är ledig?
- För min ålder (51) är jag osedvanligt aktiv i sociala medier. Men min mamma twittrar nog ändå dubbelt så mycket som jag. Och så gillar jag att gå på basketmatcher.
Olle Lindström/TT