Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordet på Micael: ”Väldigt ovanligt fall”

Han har studerat alla svenska mord sedan 1990.
Nu följer Rikspolis­styrelsens kriminolog Mikael Rying mord­härvan i Orsa:
– Klart att det är intressant med de här lite mer udda fallen, säger han till tidningen.

På onsdagen kom bekräftelsen från polisen i Uppsala: kroppen som hittades nedgrävd på en gård i Orsa tillhör Morabon Micael Jerkgård, 27.

Samma dag avskrevs misstankarna mot två personer som tidigare suttit anhållna för olika sorters inblandning i mordet.
Nu kvarstår misstankarna enbart mot tre personer:

  • En 41-årig man, Örsundsbro, häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.
  • En 27-årig man, brott mot griftefriden.
  • En 56-årig Orsabo, har suttit anhållen för brott mot griftefrid.
Mikael Rying, kriminolog på Rikspolisstyrelsen, känner inte till de exakta omständigheterna i ärendet och har bara följt rapporteringen i medier – men menar att det finns i huvudsak två typer av mordfall där flera personer är inblandade.
– Det ena är hedersrelaterade mord, det andra är i kriminella kretsar, säger han.
Den 56-åriga Orsabon, som bland annat påstås ha transporterat liket och sedan gömt det, misstänks inte för att ha deltagit i mordet. Enligt uppgifter till tidningen ska mannen ha hotats till att ta hand om kroppen.
– Det är en väldigt ovanlig situation, naturligtvis. Men när det gäller kriminella affärer kan folk i utkanten av kretsen dras in av olika skäl. De kan utföra saker som inte kopplar gärningsmannen till brottet, transportera bort offret exempelvis.
– Men att man har hållit tyst så länge, för det är ju en ganska skrämmande grej, kan bero på att man är rädd för en person som har hotat. Det är så det brukar vara, säger han.

Mikael Rying har tidigare granskat polisens hantering av kalla fall tillsammans Leif GW Persson, och har kartlagt alla mordfall i Sverige sedan 1990. Varje år läser han in sig på föregående års mordfall – och händelserna kring Orsa intresserar honom.
– Det är klart det är intressant med de här lite mer udda fallen. De sticker ut. Även för en kriminolog är det intressant, jag funderar mycket på grupptryck i sådana här sammanhang.

Polisen har ännu inte berättat om eventuella relationer mellan misstänkta, tidigare misstänkta och offer. Men 41-åringen ska ha varit bekant med Micael Jerkgård, berättade hans advokat till Aftonbladet i fredags. Han ska också ha arbetat i 41-åringens företag, säger en anhörig till Expressen.
Vilken koppling den 56-årige Orsabon har till övriga är ännu inte känt.
– När personer dras in utan att ha med saken att göra blir jag naturligtvis intresserad av att höra om bindningarna mellan de olika inblandade. Det kommer bli intressant att läsa en dom senare, säger Mikael Rying.


Jesper Eriksson
jesper.eriksson@dt.se