Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordmisstänkt erkänner dödsskott

Han har suttit häktad sedan augusti – misstänkt för mordet på Micael Jerkgård.
Nu medger 41-åringen att han sköt honom.
– Men han påstår att det var nödvärn, säger åklagare Anne Sjöblom.

Annons

Det var i september som Morabon Micael Jerkgårds kropp – försvunnen sedan mars 2013 – hittades i Orsa.
En 41-årig man från Enköpingstrakten är häktad, misstänkt för mord. Han har tidigare nekat till brott. Nu bekräftar åklagare Anne Sjöblom att mannen medgett att han sköt Micael Jerkgård.
– Jag kan väl egentligen inte säga något mer än att han har erkänt att han har skjutit, men han påstår att det var nödvärn.

Det är i en skrivelse till Uppsala tingsrätt som 41-åringens försvarare Roger Häggquist utvecklar mannens inställning.
– Det är riktigt så tillvida att han har avlossat dödande skott, men att det har skett i en situation där han inte har haft för avsikt att bringa honom av daga, säger Roger Häggquist till DT och fortsätter:
– Jag beskriver en situation där han närmast i panik, i ett försök att freda sig själv, skjuter skott mot den här personen. Jag vill inte säga så mycket mer, fortfarande råder förundersökningssekretess.
Enligt åklagare Anne Sjöblom kommer åtal att väckas i december.
– Fyra personer är aktuella och kommer sannolikt bli åtalade, som det ser ut nu.

Det rör sig – förutom den mordmisstänkte 41-åringen – om en 57-årig man från Dalarna, som misstänks för brott mot griftefriden. Han ska ha transporterat kroppen från Uppsalatrakten till Orsa, där kroppen hittades. Han satt tidigare anhållen, men släpptes på fri fot. Enligt tidigare uppgifter till DT ska 57-åringen hotats till att gömma kroppen. En 27-årig man från Stockholm misstänks också för brott mot griftefriden. En 27-årig kvinna från Dalarna misstänks för skyddande av brottsling.
– Det är fortfarande sannolika skäl, och misstankarna är starka, säger Anne Sjöblom.
Jesper Eriksson
jesper.eriksson@dt.se