Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mormors lott för 50 år sedan • Permanent var något att gruva sig för

- Kvinnorna gruvade sig faktiskt för att permanenta sig då! Det säger före detta damfrisören Gun-Britt Bihl. Samtidigt förskrev modet att man skulle vara riktigt krullhårig i håret under 50-talet. Så det gamla talesättet att vill man va’ fin får man lida pin hade fog för sig.

Kanske var det så att just permanenten var upphov till det gamla talesättet. Möjligen kan också det gamla snörlivet ha hjälpt till med att pina vackra damer.
De gamla ”pinoredskapen” har nu plockats fram av Ulla-Karin Ångqvist på Salong klipp och lock på Ludvika gård. Det är grejer som stoppats undan efter att de kommit ur mode. Dessutom har tekniken att göra hårfint tagit raska steg framåt de senaste femtio åren.
Damfrissan Ulla-Karin har nu dammat av de undanställda grejerna.
- De finns ju så då kan jag ju ta fram och visa dem, säger hon och firar en ”hårets vecka” i sin salong.

”Tortyrliknande”

Grejerna ser verkligen ut som de kommer från en annan tid. Hon kan dra sig till minnes att hennes mamma använde dem i sin salong när hon själv började arbeta. Man tar inte i om man säger de ser tortyrliknande ut. En ställning med stålspröt för att stoppa in huvudet visar sig bara vara en hårtork.
- Den sprider varmluft runt huvudet, förklarar Ulla-Karin Ångqvist.
Men det är permanentapparaten som var den verkliga kvinnoplågaren. På en rad av elektriskt uppvärmda stänger sitter klämmor. När klämmorna blivit heta sätts de fast på spolar som frissan innan lindat upp hårslingorna på. Hetta och olja skulle ge den rätta krull-frissen till 50-talets damer.
- Man gruvade sig alltid för permanent, berättar Gun-Britt Bihl. Det luvade och brände. Speciellt i nackhåren.
För att lindra plågan hade hon bomull runt öron och handdukar runt halsen. Ibland användes en fläkt för att kyla ner i nacken, men då svalnade klämmorna i stället för fort.
Vem har sagt att det ska vara lätt att bli fin?
CHRISTER NYMAN
023-476 36
christer.nyman@daladem.se