Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt länets nya OS-hopp – "Mitt bästa kan räcka till Rio"

Det är full snurr på Isak Öhrström – både i och utanför vattnet.
Med 250 resdagar om året kan han bli nästa jämte i sommar-OS.
– Rio är det stora målet, säger han till Sporten.

Vi lyckas tajma in intervjun en av de få dagar Isak är på hemmaplan.

Men även hemma hos hans pappa i Ås är det full fart. Den här dagen är två träningspass inplanerade – och så finns det nio settervalpar att hålla ett vakande öga på.

– Nästa vecka åker jag till Prag på träningsläger. Och så ska jag förbi i Falun en sväng innan dess, säger Isak Öhrström, som nu hunnit fylla 25.

Kanotslalom är för många en nära på okänd sport i Sverige, men i flera andra länder är det långt större.

Tre år efter Slovakiens självständighet vann tonåringen Michal Martikan OS-guld i Atlanta – närmast före en tjeck.

En nationalsport var född och en hjälte likaså.

– Sporten är väldigt viktig för deras självbild i Slovakien. Det är stort i länder som Frankrike och Tjeckien också. Tittar man på ett VM i kanotslalom är det större än ett i längdskidåkning, sett till att det är betydligt fler atleter. Sedan är längdåkningen stor på så sätt att det finns massor av motionärer, kolla bara på Vasaloppet. Där är inte forspaddlingen i närheten, säger Isak Öhrström.

På morgonkvisten har han själv varit ute i skidspåret för att hålla i gång kroppen. Han har också hållit på med fotboll och klättring – men det fanns en annan sport som gick före.

– Första gången jag satt i kajak var jag två år. Det har funnits i familjen och sedan har jag alltid paddlat till och från.

– Som junior höll jag på en del med freestyle, där man sitter på en våg och gör olika tricks. Men kanotslalom var dels lättare att träna på en seriös nivå, dels är det den enda olympiska sporten inom forspaddling.

Isak Öhrström har hela tiden varit beredd att röra på sig för att utvecklas.

Gymnasiet gick han i Nyköping, som har riksintag på kanotgymnasiet. 2010 bytte han till Falu kanotklubb för att få bästa möjliga förutsättningar i Sverige.

Numera har Isak även backning från Sveriges Olympiska Kommitté. Det stödet ger honom möjlighet att vara Sveriges enda kanotslalomproffs.

Det förklarar också solbrännan, som håller god surfarklass:

– Jag ligger på 250 resdagar om året. Tittar man tidigare i år har jag varit i både Australien och Förenade Arabemiraten. Efter Prag blir det tävlingar i Tyskland, Polen och Slovakien.

– Australien är ett annat land sporten har växt i. Inför OS 2000 byggde de en konstgjord arena, och nu kommer folk dit på vintern för att träna och tävla.

Som proffs ställs andra krav. SOK har valt ut Isak eftersom han gjort resultat och klarat deras tester. Han har också hjälp av Göran Kenttä, som agerar mental coach åt både damlandslaget i fotboll samt simstjärnan Sarah Sjöström.

– Det handlar om att få till helheten. Allt från sömn och mat till hur man förbereder sig för träning och tävling och hur man reagerar på olika situationer. Det är ett klurigt pussel att få ihop.

Klurig är också vägen till OS. Isak tog ingen biljett vid senaste VM.

Därför gäller det nu att pricka formen till EM i Slovakien – där det finns en enda OS-plats.

– Ja, ytterligare en plats delas ut till ett land som inte har en sedan innan vid EM. Fem nationer har chansen, och bland dem finns jag. Där tycker jag att chansen ska vara ganska god, men det är klurigt när det bara handlar om en tävling och en plats. Det kan krävas allt från seger till 20:e plats, förklarar Isak Öhrström.

Om han tar sig till Rio blir faktiskt konkurrensen enklare. Där är det bara en tävlande per land som gäller.

– Startfältet i min klass är på 22 paddlare, jämfört med ett 100-tal vid ett VM. Så samtidigt som OS är den mest prestigefyllda tävlingen är det enklare än ett VM.

Vid ett sommar-OS upptäcker alltid svenska folket nya favoriter. Triathlon, segling, dubbeltrap och rodd är bara några sporter som fött nya profiler under de senaste sommarspelen.

Därför är det kanske svårt att greppa vad ett OS faktiskt skulle kunna innebära. Både för Isak själv och för sporten.

– Ja, alltså ... det vet man nog inte förrän man är där. Men det vore hur häftigt som helst. Sverige har aldrig haft någon i OS i kanotslalom. Och även om mitt mål alltid har varit att bli bäst i världen är det nu på slutet jag börjat känna att det är inom räckhåll. Jag är också fortfarande ung för att hålla på med sporten.

I fjol var Isak åtta vid världscupen i Prag. Andra resultat har också skvallrat om att han skuggar världstoppen.

– Det är en riktigt häftig känsla att paddla snabbare än världseliten på träning. Och vid världscupen i Prag hade min paddeltid i semifinalen räckt för att vinna i finalen. Jag vet att mitt bästa kan räcka väldigt långt.