Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mot tredje titeln

Mästare 2004 och 2007.
Och 2015?
Ja, åtminstone om Mattias Ekström får bestämma hur årets DTM-säsong ska sluta.
– Planen är att fortsätta där förra säsongen slutade, säger 36-åringen från Snickarbo som säkrade en andraplats efter sina segrar i de två sista tävlingarna.

Annons

Racingpulsen har redan Mattias Ekström efter helgens VM-premiär i rallycross. Det är numera bekant att Dalarnas främste bilsportstjärna inte nöjer sig med att tävla i DTM, utan även kör VM i rallycross för sitt eget team, Eks.

Första helgen i maj körs den andra deltävlingen i rallycross-VM och premiären i DTM på samma bana, Hockenheim i Tyskland. Ekström hade länge planer på att dubblera, men fick till sist backa.

– Ibland kan det vara bra att vara sansad. Jag gör tillräckligt med tokiga saker ändå och är säker på att jag har flera utmaningar kvar. Jag är glad över att få köra två DTM-race.

Två var det ja. Från och med i år har den tyska banracingserien ändrat i reglementet, från ett race till två varje helg, ett på lördag och ett på söndag.

– Ett med depåstopp och ett utan depåstopp. Jag gillar att köra bil, så den här förändringen tycker jag om. Kvalet blir nog ännu viktigare, så det gäller att gå ut gasa och sätta några bra tider, säger Ekström som numera är bosatt i Going, Österrike.

Flyttlasset gick från Salenstein i Schweiz den första januari.

– Flera små anledningar gjorde att vi flyttade. Jag får bland annat närmare till Audi i Ingolstadt, säger Ekström, vars familj består av sambo, två barn och två hundar.

Ekström är tillsammans Martin Tomczyk, BMW och Timo Scheider, Audi, veteran i DTM-sammanhang och den kommande säsongen blir hans 15:e raka.

Hittills har han vunnit två gånger, 2004 och 2007. i fjol tog Ekström sin tredje andraplats.

– Jag har inga andra planer än att fortsätta där förra säsongen slutade. Det känns riktigt kul med premiär. Det innebär alltid lite extra pirr i magen, på ett behagligt sätt.

Som alltid är målsättningen att vinna.

– Jag kommer att ta i allt vad jag kan och ska förstås köra för seger. Samtidigt måste man vara realistisk och inse att det inte bara är jag som bestämmer hur det ska sluta.

Kan du dra nytta av ditt rallycrosstävlande i DTM?

– Ja, båda handlar om att köra bil. I rallycross är det väldigt intensivt i några få minuter. I DTM kan jag köra mer avslappnat. Lyckas man sänka stressnivån, så blir det oftast ett bra resultat.

Vad säger dina chefer i DTM om rallycross-satsningen?

– Det är inga som helst problem. De är glada över att se mig köra bra och att mitt liv leker.

Vilken blir din tuffaste motståndare om DTM-titeln?

– Det är så många duktiga förare med, så jag kan inte peka ut en enda. Det finns ingen killer på det viset, säger Ekström.