Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möte om arbetsmiljö i Dalarnas journalistdistrikt

Dalarnas journalistdistrikt höll häromkvällen möte om arbetsmiljön.
- Jag tror vår bransch är eftersatt. Vi har ganska dålig kunskap om arbetsmiljölagen som är vårt skarpaste verktyg och intresset från arbetsgivarna är inte stort heller, sa Johan Lif, regionalt skyddsombud från Journalistförbundet.

Frågor som togs upp på mötet handlade mest om fysisk arbetsmiljö, stress och arbetsorganisation. Arbetsmiljölagens paragraf om att kräva åtgärd eller utredning utnyttjas för sällan, tycker Johan Lif.

Digital stress

Han konstaterade att problem som var aktuella för 30 år sen i mediebranschen fortfarande är det: underbemanning, psykisk och fysisk stress och brister i organisationen.
- Flexibilitet och kreativitet var positiva faktorer 1979 men de kanske har minskat och de andra kanske har ökat. En tråkig bild att ge, medgav han.
Digital arbetsmiljö hör i hög grad ihop med vår tid.
- Illa implementerade och kostsamma IT-system stressar oss. Arbetsgivarna sitter i knät på företag som levererar undermåliga produkter som inte är anpassade till människor.

Fick böta

Arbetsmiljöfrågor bör lyftas in i budgetförhandlingar, anser Johan Lif. Ett elföretag fick böta 25000 efter en dom i Arbetsdomstolen för att inte ha tagit med skyddsombudet vid en byggnation. Arbetsgivarna bör också tänka efter före vad en sjukskrivning kostar, menade han.
Neddragningar kan bli en källa till konflikter på arbetsplatsen och leda till mobbning.
- Mobbning är ett stort problem men det finns ingen lagstiftning som kommer åt det. Det är svårt att hantera och fackliga organisationer behöver bli bättre på det.
Ensamarbete och teknikstress var andra frågor som togs upp på mötet.
- Ensamarbete ska i möjligaste mån undvikas men om det inte går ska det riskbedömas. En chef ska veta när man är ute på uppdrag, det tycker jag är ett rimligt krav.

Gratistidningar

Anställdas miljö och utrymme när de jobbar i kontorslandskap togs också upp.
- Det finns föreskrifter för hur trångt burhöns får sitta men inte människor. Det är svårt att komma åt det med paragrafrytteri, sa Johan Lif.
Gratistidningar är en ny och växande nisch med brister i arbetsmiljön. Produktionstakten är hög och lokalerna lever ofta inte upp till kraven.
- Där vet man inte var man ska börja, sa Johan Lif.

SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se