Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte om nytt Folkets hus: "Inte så jäkla kul hänga på en parkeringsplats"

Behovet av mötesplatser i miljonprogramsområden är stort. "Det är inte så jäkla kul att hänga på en parkeringsplats" säger Charlotte Oster, regional strateg i Folkets hus och parker mellansvarige.

Annons

– Det är mycket demokratifrågor när Folkets hus och Parker lyfter fram förorternas miljonprogramsområden, säger Charlotte Oster som snart flyttar in i ett kontor i Tjärnkraft i Tjärna Ängar i Borlänge.

Hon arbetar mot Dalarna, Västmanland, Örebro och Värmland.

– Ett jättestort område men jag försöker vara med ute så mycket som möjligt som här, säger hon om lördagens öppet-husmöte i Borlänge om ett nytt Folkets hus.

LÄS MER: Tjärnahuset blir trygghetsboende

Från vänster Tommy Kieksi, ordförande interimstyrelsen för Kulturhuset Borlänge Västra, Noredin Shivan från BMF, Borlänge Multikulturella förening, Abas Ahmed, vice ordföraande  interimstyrelsen och Charlotte Oster från Folkets hus och Parker.

På grund av en dubbelbokning hölls möte i Tjärnkraften i Tjärna Ängar i stället för i fritidsgården Tjängan. Det nya Folkets hus som än så länge är på idéstadiet har fått namnet Kulturhuset Borlänge Västra.

I Borlänge Västra ingår Jakobsgårdarna, Tjärna Ängar, Bullermyren, Paradiset och Nygårdsdalen.

16 olika miljonprogramsormåden i landet finns med men hittills har Folkets hus och Parker lyft fram fem och Borlänge är ett av dem.

– Vi kommer att stötta och finnas med men det är ni som står för idéerna, säger Charlotte Oster  från Folkets hus och Parker.

– I Husby är man redan igång. Vivalla i Örebro är också på gång liksoim i Skärholmen.

När Folkets hus byggdes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var det för att arbetare behövde en mötesplats.

– Det behövs mötesplatser nu också. Folkets hus finns kvar men byggnaderna ligger ofta i områden där det inte är särskilt mycket bostäder, säger Tommy Kieksi, som arbetar åt Hyresgästföreningen och är ordförnade i den nya interimstyrelsen som bildades i våras och som jobbar för ett nytt Folkets hus i Borlänge.

– När miljonprogramsområdena byggdes tänkte man inte på att det behövdes mötesplatser, säger Charlotte Oster.

Folkets hus och Parker ansöker sedan om stöd från Boverket som kan bevilja stöd och då är med och finanseriar de nya Folkets husbyggnaderna.

Ann Reshagen och Abdira Shid Daud under grupparbetena.  Han är styrelsemedlem i Somaliska Kultur- och utvecklingsföreningen.

Var Kulturhuset Borlänge Västra ska ligga blir en senare fråga. Nu diskuterade de 20-tal deltagarna innehållet framförallt men också utemiljön.

Charlotte Oberg betonar att hon kommer vara med och stötta under resans gång.

– Men det är ni som ska stå för idéerna men vi kommer att vara med. Och bara vi får en avsiktsförklaring från Borlänge kommun så kör vi på.

En arkitekt kommer att skissa på de idéer som tagits fram, berättar hon.

– För mig är det viktigt att ett Folkets hus är ett hus för alla. Och på Tjärna Ängar finns hur många föreningar som helst, säger Tommy Kieksi.

– I Kulturhuset Borlänge Västra ska alla föreningar få plats under samma tak men också ha sin egen vrå.

LÄS MER: Majvold fick en kram av Noredin: "Jag är jättetrött på att folk pratar skit om Tjärna Ängar"

Från vänster Subhattraporn Sriwichai, Mohamad Farah, Abas Ahmed och Angelica Andersson. En av grupperna.

Massor av idéer kom fram i de fyra grupper som diskuterade och fyllde på med lappar på väggarna.

Att bygga energisnålt, var några idéer, som att utnyttja solfångare och vatten- och vindkraft. Och bygger man ihop kulturhuset med nya skolan som planeras blir det mer energieffektivt.

Ingen prislapp finns på projektet men 60-80 miljoner har diskuterats beroende på om man bygger ihop kulturhuset med en annan byggnad eller inte.

Att allt från konferens- till festolkal och mötesrum ska finnas är givet, anser grupperna. Att det ska finnas restaurang- och café likaså.

Lekpark utomhus och kanske en gocartbana var också några idéer.

Annons