Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möte om torvtäkt på Nolåkersflotten

Vansbro kommun har beslutat att ansöka om koncession för torvbrytning på Nolåkersflotten. Första steget blir ett samrådsmöte.
– Jag tror inte att det kommer att ske någon brytning förrän tidigast 2020, säger projektkonsulten Håkan Staffansson.

Sedan flera år tillbaka har kommunen haft koncession för torvbrytning på Nolåkersflotten. Den har dock eller går ut inom kort. Nu har kommunen bestämt sig för att göra en ny ansökan. Målsättningen denna gång är att få i gång en torvbrytning, även om det inte blir kommunen som gör det egentliga jobbet.

För att få koncession måste dock det hela dras genom alla kvarnar innan kommunen kan få till ett tillstånd. En av de första åtgärderna är att samla alla berörda till ett samrådsmöte och det kommer att hållas i Hulåns Ordenshus den 1 oktober. Där kommer underlaget att presenteras och de olika konsekvenserna att beskrivas.
– Att starta brytningen av torv är en lång process och innan tillståndet är klart kan det gå fem år från nu och så tar det ytterligare tid innan själva brytningen kommer i gång, säger Håkan Staffansson.
Han har anlitats av kommunen för att sköta hanteringen av tillståndet och allt omkring.
Tanken är att täkten kommer att omfatta 168 hektar och det ska produceras cirka 84000 kubikmeter torv om året under 25 år. Det innebär bland annat att det kommer att krävas knappt 800 lastbilslass om året för att få ut torven. Produktionen kommer att ske under sommarmånaderna och utkörningen till kunder under vinterhalvåret.
Runt området finns det ett dike och inne på täkten ska det fräsas det som kallas tegdiken, vilka har till syfte att sänka grundvattnet inom täkten.

Allt vatten ska transporteras bort via Hulån och Länsmansbäcken och vidare ut i Västerdalälven. När täkten är i drift ska avrinningen samlas i ett avrinningsdike som kopplas till Länsmansbäcken.
När torven kommer upp över grundvattennivån kommer den att syrasättas och därmed oxidera, vilket får konsekvensen att halterna av vissa ämnen ökar. För att få bukt med detta ska olika sedimentationsdammar anläggas och då bedömer kommunen det inte som att detta ska medföra några skadliga effekter.
Värdet av den torv som eventuellt ska plockas upp i Nolåkersflotten är värd cirka tio miljoner kronor om året, utifrån att dagens prisnivå, som ligger på lite drygt 100 kronor per kubikmeter.
I dag är uttaget av torv för hela landet cirka fem miljoner ton om året och den beräknade tillväxten av ny torv ligger på cirka 15 miljoner ton.

Sven Thomsen/DT