Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa förberedelser inför årets största drabbning

SMK Hedemoras enduroförare står inför årets största drabbning. Gotland Grand National. Under lördagen passade klubben på att finslipa det sista inför årets resa till Tofta skjutfält och den mytomspunna ön.

Annons

Nu på lördag går startskottet till den klassiska och likaså smått brutala endurotävlingen Gotland Grand National av stapeln. En tävling som tar ut sin rätt av förarna. En fyra timmar lång kamp mot naturen och sin egen kropp. För att förbereda sig så bra det bara går, samlades enduroklubben SMK Hedemoras förare på motorstadion i Hedemora för att finslipa på de sista detaljerna inför årets resa.

– Vi brukar vara mellan 25-30 förare som åker varje år. I år har vi styrt upp det lite mer med telefonlistor och en gemensam depå, som annars brukar kunna vara lite utspritt, säger Janne Eriksson, ordförande SMK Hedemora Endurosektion. Det känns som att vi har fått lite ny energi i klubben.

SMK Hedemoras Alexander Pettersson finslipar på tekniken inför årets största utmaning, Gotland Grand National.

Att förbereda sig för allt inför en sån tävling som Gotland Grand National är omöjligt. Men Hedemoraklubben försöker styra upp det som går att lösa i förhand.

– Det är ju 4-timmarstävling, skinnet släpper i händerna och man får försöka ta sig så långt det går. Det fina med den här sporten är att det är skitjobbigt, säger Janne Eriksson. Och sen så klart att man får vara ute i friska luften i naturen, och så kan du ju åka hela året runt om du vill.

SMK Hedemora enduro förbereder inför årets Gotland Grand National. Här är några av de förare som åker till Tofta skjutfält i år.

SMK Hedemora åker till Gotland med ett tretiotal förare i år och mixen av förare varierar.

– Ja vi som åker ner och kör på Gotland är förare som kanske åker en gång om året, och det är Gotland Grand National. Andra åker och nöter varje vecka. Så det är lite blandad kompott, säger Janne Eriksson. Det är väl lite som Stockholm maraton, nån är ju först, och nån är ju sist. Så blir det ju.

SMK Hedemora åker till Gotland med ett tretiotal förare i år och mixen av förare varierar.

När DT kommer till motorstadion så är Max Asaker ute och kör i skogen för fullt och finslipar på detaljerna i åkningen. Ordförande i klubben Janne Eriksson tar på sig tidningens hjälmkamera och åker ut bakom klubbkamraten Alexander Pettersson på ett varv på enduroslingan.

Det är kallt och det blåser, regnet hänger i luften på motorstadion och allt är väl i princip som det ska vara när man förbereder sig inför årets största utmaning. Gotland Grand National. Tofta skjutfält kommer att bjuda upp till en endurofest i år igen. Och nu är Hedemoras förare förberedda. Så gott det går.

Höstkylan lägger sig över motorstadion i Hedemora och Alexander Pettersson ger sig ut i enduroskogen för en sista träning innan avfärd.

Kan man kalla sig för enduroförare om man inte har åkt Gotland Grand National?

Nej, svarar Janne Eriksson. Nej det kan man inte.

Klubbens ordförande Janne Eriksson tar med sig ett trettiotal förare i klubben för att åka till Gotland Grand National.

Tofta skjutfält på Gotland kommer att bjuda upp till en endurofest i år igen. Och nu är Hedemoras förare förberedda. Så gott det går.

Mer läsning