Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP kan även tänka sig samarbete med falualliansen

Annons

Miljöpartiet i Falun kan tänka sig samarbete både med de rödgröna och falualliansen efter valet.
- Huvudalternativet är de rödgröna, annars är det avgörande hur vi kan förverkliga vår politik, säger Richard Holmqvist, första namn på listan till fullmäktige.

Förra mandatperioden var miljöpartiet med och styrde i en koalition med socialdemokraterna och centern.
- Men nu är vi ett större parti än då, säger Richard Holmqvist och menar att kraven på inflytande då ökar.
Den här perioden är partiet i opposition med fyra platser i fullmäktige.
Den globala uppvärmningen är den stora framtidsfrågan för partiet tillsammans med bevarande av den biologiska mångfalden.
- Många känner inte till att Falun är en av Dalarnas sämsta kommuner på naturskydd.
Miljöpartiet vill satsa på företagande genom halverad arbetsgivaravgift och sänkt moms.
- Utan företag har vi inget att arbeta i. Det är viktigt att satsa på innovationer och god kommunikation med näringslivet i Dalarna. Vi vill utveckla den dialogen, säger Maria Daniels.

Skolfrågorna

Miljöpartiet lyfter också fram skolfrågorna i Falu kommun.
- I dag ligger Falun under snittet i lärartäthet. Vi vill återställa lärartätheten på förskolan och mellanstadiet. Falualliansen står för en nedskärningslinje. Skolnämndens ordförande säger att våra förslag är bra- sen röstar ändå partiet för neddragningar. Det är inte konsekvent, säger Linnea Risinger.
- Det är också väldigt stora renoveringsbehov i våra skolor.
Miljöpartiet månar också om fritidsgårdarna och vill lägga mer pengar på Kultur- och ungdomsnämnden.
- Falualliansen lägger ett allmänt sparbeting överallt och tar inte ställning till vad. Vi har lagt ett pålägg i budgeten och bibehåller nivån. Fritidsgårdarna har kvalitetsproblem bland annat med öppettiderna.

”Regeringen bidrar”

Mer pengar tänker sig miljöpartiet att regeringen bidrar med- om de rödgröna vinner riksdagsvalet. För övrigt finns en pott på 30 miljoner i budgeten som falualliansen avsatt till framtida behov.
Men med moderaterna vid rodret blir det ingen kvalitet i falupolitiken, menar Maria Daniels.
- De har ingen balans i sina satsningar. Det blir inte attraktivt att bo här om mina barn mår dåligt i förskolan och min dotter inte blir sedd på högstadiet. Och vi behöver all arbetskraft vi kan få.
SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se