Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MSM får lämna blod – men få vet om det

MSM, alltså män som har haft sex med män, får lämna blod till blodcentralerna i länet sedan februari i år. Problemet är att det är få som vet om det.

Annons

Det är två grupper som tidigare har varit totalförbjuda att lämna blod på blodcentralerna runt om i landet.
Dels har det varit personer som haft sex med någon i utbyte mot exempelvis droger. Den andra gruppen har varit män som har haft sex med män.
Men sedan 1 februari i år har alla grupper fått lämna blod till blodcentralerna i länet, med förutsättning att de två nämnda grupperna inte har haft sex de senaste 12 månaderna.

Trots omfattande ombyggnationer av intervjuutrymmen och nya system på blodcentralerna, menar IngaLill Hansson, som arbetar på tranfusionsavdelningen på landstinget Dalarna, att det inte varit ”någon direkt anstormning” av hetero- och bisexuella personer som valt att donera blod.
Men det problemet kan delvis bottna i att ingen informerats om det.
Exempelvis har inte RFSL Dalarna nåtts av den informationen.
– Jag vet att vi har diskuterat frågan och att många har kämpat för rätten att få lämna blod, säger Mats Eriksson som är ordförande för RFSL Dalarna.

Blodcentralerna började bygga om förra hösten. Har ni hört något mer i frågan sedan förra året?
– Nej, det har vi inte, säger Mats Eriksson som inte heller har hört att någon homo- eller bisexuell person lämnat blod den senaste tiden.

Det bör dock understrykas att det inte förs några register vid blodcentralerna över vilken sexuell läggning personen har som lämnat blodet.
”Vi kan inte säga hur många av våra givare som tillhör någon specifik riskgrupp. Vi kan se om givare har karens men register eller jämförelse mellan län får vi inte ha”, förklarar Helena Brus, samordnare för blodcentralerna i länet, i ett mail.

Ändå kvarstår det faktumet att fler grupper än någonsin har tillåtits att lämna blod i år. Men trots det har varken antalet nyanmälda blodgivare eller av antalet blodgivningar ökat från förra året, menar regionsöverläkaren Rut Norda.
Hon säger samtidigt att det visst har gått ut information om att fler får lämna blod via blodcentralernas centrala webbplats, www.geblod.nu.
”Alla intresserade av att lämna blod uppmanas alltid att kontakta den egna blodcentralen”, tillägger Ruta Norda i ett mail.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se

Fotnot: För att se om du uppfyller kriterierna för att lämna blod gå in på www.geblod.nu