Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MTB-elitens knaggliga väg mot OS

Snart rinner tiden ut för de svenska mountainbikedamerna att säkra en nationsplats till OS i Rio.
Falucyklisten Jenny Rissveds, ett av de största OS-hoppen, har bara en helg kvar att jaga poäng.
– Upplägget är som det är, säger förbundskapten Anders Ljunggren om situationen.

Den 24 maj stänger fönstret för länderna att bättra på sin OS-kvalrankning, vilket innebär att det nu bara återstår en helg för de svenska MTB-cyklisterna att ta poäng.

På herrsidan krävs det att man hör till de 23 bästa och på damsidan att man är en av de 17 bästa nationerna. För herrarnas del är det i princip klart att Sverige får en nationsplats, medan man på damsidan legat och vägt på just 17:e platsen. Värsta konkurrenten är Tjeckien som är den nation med störst chans att peta ner Sverige och knipa den sista platsen. Lyckligtvis lyckades de svenska damerna dra ifrån Tjeckien efter helgens tävlingar, vilket gjort att läget ljusnat.

Men vägen till OS är knaggligare än så.

För att SOK ska välja att skicka en cyklist till OS bör denna ha chans att bli topp-åtta i Rio- eller på längre sikt att ta medalj i ett framtida OS.

Anders Ljungberg, förbundskapten för mountainbike, förklarar vem som har bästa OS-chansen bland de svenska cyklisterna:

– På herrsidan är det Emil Lindgren som har störst chans att få åka, och på damsidan står det mellan Engen och Rissveds. Av dem är det Jenny som gjort bäst resultat hittills.

Trots att herrarna redan ordnat en nationsplats, är det kanske ändå damerna som i längden har störst chans att få SOK, Sveriges Olympiska Kommittés, välsignelse att delta i de prestigefyllda sommarspelen.

Alexandra Engen var borta under fjolårssäsongen på grund av utbrändhet, men har nu arbetat sig tillbaka. Fördelen för Jenny Rissveds i OS-sammanhanget är hennes ringa ålder.

– Jenny kan få chans att åka till OS på grund av det så kallade "framtidskriteriet" som SOK har. Eftersom hon är såpass ung behöver hon inte uppnå det resultatmässiga eftersom hon har potential att ta medalj i ett framtida OS.

Så om Jenny Rissveds rent resultatmässigt inte ser ut att bli topp-åtta, kan hon alltså ändå väljas ut av SOK för att de vill att hon skaffar sig OS erfarenhet.

Hennes möjligheter att nå OS är alltså goda – förutsatt att Sverige som nation lyckas ta en plats. Därav den desperata jakten på nationspoäng som pågår in i det sista.

En inte helt optimal uppladdning kan konstateras.

– Det är som det är. Vi tappade poäng eftersom Engen var borta. Vi hade även två andra tjejer som vi skickade ut för att jaga poäng, men en la av i somras. Vi har gjort vad vi har kunnat, men det är tajt. Reglerna drabbar Sverige som är en liten nation, säger Anders Ljungberg.

– Om vi hade fler, bättre och skadefria cyklister att ta till hade det hjälpt Sverige och Rissveds. Det hade varit en bra situation...

Efter denna helg, då Jenny Rissveds tävlat först i Danmark under lördagen och sedan i Vårgårda under söndagen återstår bara en helg till att jaga poäng.

Anders Ljungberg säger att de åtminstone har ett optimalt upplägg för tiden som återstår:

– Vi kommer att ta de poäng vi har räknat med, men hur de andra nationerna kör kan vi inte påverka.

Slutställningen av OS-kvalrankningen länderna emellan presenteras den 24:e maj, men under världscuphelgen den 28-29:e maj finns fortfarande möjlighet för de svenska cyklisterna att imponera på SOK.

– Sedan är nog SOK rätt snabba med att ge besked, eftersom det gäller att cyklisterna har tid att förbereda sig inför OS, säger Ljungberg.