Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muddring kan tvingas fram

Falun är en av de orter i landet där skaderisken bedöms som högst vid en översvämning. Det kommer att tvinga fram åtgärder i Faluån och kanske även i Tisken.

Något som sammanfaller med önskemål om att Tisken ska rensas och öppnas för båttrafik. I dag driver Kristdemokraterna i Falun frågan om att muddra Tisken och planera för vattenburen kollektivtrafik.

– För turismens, inflyttningens och miljöns skull. Det finns även större orsaker som risker för översvämningar. Vi har inte råd att låta Tisken vara som en soptipp, säger Katarina Gustavsson (KD).

Partiet avsätter 50 miljoner till Tisken sitt budgetförslag. Hittills har inget annat parti nappat på det.

Tisken är belastad av utsläpp från Faluns historiska gruvdrift. Bottenlagren av slam har växt även sedan Falu gruva stängde. Men det syns spår av tidigare farled på mellan 60-70 centimeters och 2, 20 meters djup.

Tiskens vänförening har sedan slutet av 90-talet som sitt mål att Tisken ska muddras och att båtar ska trafikera sjön.

Det finns ett kommunalt beslut från 2007 om att göra något åt Tisken. Men sen dess har inget hänt. Det beror främst på kostnaderna. Men nu har säkerhetsskäl dykt upp som motiverar att framför allt Faluån men även Tisken får bättre vattenavledning.

– Det har kommit översvämningsförordningar för geografiska platser med hög översvämningsrisk och risk för konsekvenser för liv, ekonomi, kultur och miljö, säger Jan-Åke Holmdahl, vattensamordnare i Falu kommun.

Falu tätort tillhör de 18 platser i landet där riskerna bedöms som högst. En riskhanteringsplan har tagits fram för Falu tätort.

– Kommunen måste göra något åt Faluån. Faluån klarar att avleda 20 kubikmeter i sekunden, sen rinner det över. Ett krav är 50 kubikmeter för 50-årsflöden och 55 kubikmeter för 100-årsflöden. När det gäller Tisksjön så ska Falu kommun senast 2018 utreda i vilken mån Tiskens sediment riskerar att spridas vid höga vattenflöden. Om det finns risk för oönskade konsekvenser vid urspolning i Runn, säger Jan-Åke Holmdahl.