Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muraad flydde från Irak – cyklar nu för dalaklubb

Muraad Farhad, 19 år, cyklade landsväg och velodrom i landslaget i sitt hemland Irak, innan han flydde till Sverige. 
På flyktingförläggningen i Garpenberg fick han höra talas om att Falun har Sveriges enda velodrom och under tisdagen provade han att cykla där. 
– Jättekul att klubben visar sånt intresse, säger Muraad.

Det dök upp ett mail om Muraads intresse för velodromcykling hos cykelklubben Falu CK. Ungdomsansvariga Hanna Bergman i Falu CK började samla utrustning från vänner och sponsorer. 

Muraads vän Amine, en tolk från Syrien, har följt med från Garpenberg och tolkar på arabiska. 

– Det är rätt nedbrytande att sitta två och en halv månad i skogen på en flyktingförläggning utan att ha nåt att göra, säger Amine. 

Muraad har inte tränat sedan han lämnade Irak, men var oerhört tacksam att få träna igen. 

– Coachen lät mig cykla tillsammans med de andra i formation, det är jag tacksam för, men visst var det ovant att sitta i sadeln igen, säger Muraad. 

Han har tävlat för sitt hemland i landsvägscykling i Bahrein, Förenade Arabemiraten och tagit medaljer. I Algeriet tog han medalj i velodromcykling. 

Muraads pappa dödades 2005. Hans mamma och syster skiljdes från Muraad då, och han hotades om han skulle kontakta dem igen. Sedan dess har Muurad levt på gatan, men tur i oturen så kom han i kontakt med cykelsporten. 

Alldeles innan Muraad lämnade hemlandet fick han av en tillfällighet kontakt med mamman igen. Nu har de telefonkontakt då och då. 

– Min dröm är att fortsätta med det här och komma i form igen. Kanske kan jag någon dag representera Sverige i stället, säger Muraad Farhad. 

Falu CK har nu gett honom ett busskort. Det går tre bussar om dagen till Falun från Garpenberg. Hanna Bergman har försökt prata med migrationsverket om en förflyttning till Falun för honom.

– Det går inte säger de. Men målsättningen är att hitta ett boende i Falun, där han kan bo gratis i början, så han kan träna dagligen, vilket han behöver, säger Hanna Bergman. 

Coachen i Falu CK, Gilles Bellerose, från Montreal, säger så här. 

– Muraad var helt okey, speciellt med tanke på att han inte cyklat på ett bra tag. Han verkade nästan lite nervös först, men sedan lossnade det i gruppträningen. Han kommer att komma igång han kan träna dagligen, säger Gilles Bellerose. 

Kanske inte så konstigt att Muraad visade en viss nervositet, då både svensk TV och press mötte upp på första träningen.