Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museet stängs?

Kommunen har sagt upp hyresavtalet för lokalerna där Porfyr- och Hagströmmuseet finns. Barn- och utbildningsnämndens budgetproblem är orsaken.

Ska Porfyr- och Hagströmmuseet i Älvdalen stängas? Lokalerna är i vilket fall uppsagda och nu ska det utredas vad som ska hända med samlingarna.
– Ja, det stämmer. Jag har sagt upp hyresavtalet i enlighet med uppdraget jag fått av kommunstyrelsen, säger kommunchefen Stefan Linde.

Uppsägningen sker med en öppning om det skulle bli aktuellt med andra former av avtal på något sätt.
Bakgrunden till uppsägningen av hyresavtalet är att barn- och utbildningsnämnden, som museet ligger under, måste banta utgifterna. Och bara hyran för museet uppgår till omkring 400 000 kronor per år. Detta samtidigt som kommunen har sagt upp den tidigare personalen och stängt museet över vintern. Dessutom har hotellet aviserat att man från 2015 byter namn till Hotell Hagström och kommer att göra hotellet till ett ”levande museum”.
– Nu ska skolchefen Tomas Larsson, jag och kultur- och fritidschefen Maria Torstensson sätta oss ned och skissa på framtiden för samlingarna, säger kommunchefen Stefan Linde.
– Vi ska träffade som äger föremålen, hotellet och andra som är inblandade för att se vilka möjligheter som finns.
– En bygd behöver kultur för att överleva och det ger dåliga signaler om vi lägger ned museet. Och jag har fått i uppdrag att hitta en alternativ driftform så att vi kan visa de fina samlingar vi har. Det är alldeles för fint för att vara inlåst större delen av året, säger Stefan Linde.

När utredningen om hur de många porfyr- och Hagströmsföremålen ska kunna visas i framtiden kan vara klar finns inga uppgifter om i dag.

Björn Rehnström/DT