Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik över kontinentgränser i Orsa

Nyårskonsert med vacker sång och musik. Det är sedan länge tradition i Orsa kyrka någon dag innan nyårsafton. Så även 2012.


I år var de medverkande lokala aktörerna förstärkta med dubble världsmästaren i nyckelharpa Peter ”Puma” Hedlund.
Under omkring en och en halv timme kvällen innan nyårsafton ljöd musik från bland annat fioler och dragspel i Orsa kyrka.

Det var framträdanden över såväl generations- som sockengränser, precis som konferencieren Margaretha Mattsson nämnde när hon hälsade välkommen till söndagens nyårskonsert. En konsert som lockade många att inta platser i Orsa kyrkas bänkar.
Även om Peter ”Puma” Hedlund, bosatt i Hälsingland, framförde tre korta stycken av Eric Sahlström, visade de medverkande att siljansbygden har många duktiga musiker och sångare. Detta i form av medlemmar från Orsa spelmanslag, Vattnäs lilla spelmanslag, Vikarbyns lilla spelmanslag. Därtill Orsa ungdomskör under ledning av Ingrid Eriksson.

Musik över gränser förresten, det var inte bara de nyss nämnda som publiken bjöds på i skön förening.
Nej, musiken förenade i betydligt vidare geografisk omfattning innan konserten avslutades. Detta när Orsa ungdomskör framförde en låt från Sydafrika, vilket spelmännen fyllde i med Gärdebylåten, en uppskattad kombination att döma av åhörarnas reaktioner.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se