Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu Fredskör sjunger för Palestina

/

Falu Fredskör är aktuell med ny skiva. Den släpps 22 maj vid en fest på Wasabryggeriet i Borlänge, under medverkan av försvarsminister Peter Hultqvist och den palestinska ambassadören Hala Husni Fariz Odeh.

Annons

Falu Fredskör gjorde för ett par år sedan en resa till Palestina och Israel. Filmen om körens resa, producerad av Kurbitsfilm och filmarna Fredrik Caresten och Fred Yngström-Wass, sändes i SVT våren 2014.

Nu följer man upp med en CD-skiva, som innehåller en del av materialet från denna turné. Skivan, som fått namnet Olivträdens bittra sång, släpps 22 maj vid en fest på Wasabryggeriet i Borlänge, under medverkan av försvarsminister Peter Hultqvist och den palestinska ambassadören Hala Husni Fariz Odeh.

Kören har funnits i 30 år och leds av eldsjälen Lars Englund. Tidigare har man gjort en bejublad turné i Sydafrika, strax efter apartheidregimens fall, men nu fokuserar man på hur fredlig samexistens mellan israeler, palestinier och kristna ska åstadkommas.

Vägen dit verkar lång: en av de starkaste scenerna i filmen visar hur kören passerar genom boskapsfållorna i en av många checkpoints mellan palestinskt område och ockuperad mark. Samma fållor som otaliga palestinier dagligen måste trängas i på väg till och från sina arbeten i Jerusalem – för att nu inte tala om akut sjuka och barnaföderskor på väg till sjukhus.

Falu Fredskör är en ren amatörkör, och ska inte jämföras med mer skönsjungande vokalensembler. Men där kören brister i intonation, rytm och dynamik kompenserar den med entusiasm och engagemang. Samma slags engagemang, som på 60- och 70-talet väckte en opinion, inte bara i Sverige, mot USA:s försök att bomba Vietnam tillbaka till stenåldern, och som på 90-talet fick den sydafrikanska apartheidregimen på fall. Ett engagemang, som kan ha bidragit till att Sverige nu erkänt Palestina som stat.

Men även om det svenska erkännandet rimligtvis borde kunna bidra till att Israel och Palestina som två jämbördiga parter så småningom kan leva i fredlig samexistens, är vägen dit lång. Falu Fredskör har en viktig uppgift.

Annons