Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikalen ”äR” stark

Musikalen ”äR” tar upp existentiella frågor. Vem lärde dig hur man gör för att leva? Jag längtar. Lagom är allt. Att göra avtryck. Esteteleverna på Karlfeldtgymnasiet gör en superföreställning som berör och imponerar.

Sedan 20 år tillbaka producerar estetprogrammet en musikal. Det är eleverna i årskurs två med inriktning dans, musik, bild och media som arbetar tillsammans. De har haft professionell hjälp av Jonas Ek som regisserat föreställningen. äR handlar om en grupp människor som söker sin identitet, deras vägar korsas och skils. Den bygger på ett manus av Frida Mellström och skrevs till en grupp ungdomar. Den har spelat som teater fler gången och 2006 skapades musikalversionen som satts upp tre gånger tidigare.

Ensamhet och längtan efter ett socialt liv går igenom föreställning. Alla rollfigurerna har en egen personlighet med egna rädslor och drömmar. Rollerna är skrivna så det passar båda könen, på scenen står bara två killar rester är tjejer.
Det här är så långt i från trallvänliga musikallåtar man kan komma. Det är inga lätta sångnummer, vare sig musikaliskt eller textmässigt som eleverna ger sig på. Resultatet är väldigt bra. Levande musik på scenen höjer intrycket, scenografin är enkel men effektiv.

Och det finns ett hopp. De ensamma tjejerna, som pratar med sina spegelbilder, träffar varandra. Han som har så mycket kärlek att han skriker i ångest på Konsum för att ingen vill ha den, hittar en tjej att lägga armen om. Hon som inte hittar koden till hur man ska uppträda träffar en som frågat och kan hjälpa till.
Alla gör ett fantastiskt jobb och det gäller även koreografi, scenografi, ljus och ljud. Ska man nämna någon blir det Wictoria Sjöberg som sjunger fantastiskt och Mimmi Bergström som både fungerar utmärkt som centralfigur på scenen och har en given plats i en mycket bra orkester.
Esteteleverna årskurs två Karlfeldtgymnasiet gör en fantastisk version av musikalen äR. Dramatik, sång, musik, scenografi och koreografi; allt imponerar.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se