Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikaliskt möte gav unga mersmak

Första spadtaget är nu taget för ett musikhus i Soroti i Uganda.
– Hela grejen blev mycket större och bättre än vi vågat hoppas på!
Det säger initiativ tagarna Vidar Wirén-Gimle och Lisa Kullgren Larsson.

Steg ett och steg två är nu avklarade i välgörenhetsprojektet som de två avgångselever vid Leksands gymnasium drog i gång i våras.
Pengarna man fick in genom välgörenhetskonserten med Leksandsbördige Kristian Matsson – The Tallest man on earth – har nu personligen överlämnats tillsammans med flera musikinstrument.
– Det blev cirka 100 000 kronor som vi har fördelat på två checker – öronmärkta för bygge och instrument-inköp och instrumentvård, berättar Lisa Kullgren Larsson.

Gåvan blev mycket uppskattad och både skolans ledning och borgmästaren i Soroti höll offentliga tacktal.
Leksandsungdomarna fick också äran att ta de första symboliska spadtagen för det musikhus som nu ska byggas.
Något som glädjer Lisa och Vidar extra mycket är att skolan i Soroti tack vare Leksandsungdomarnas initiativ, har beslutat sig för att starta ett musikprogram.
– Det är något helt unikt för Uganda. Tanken är att utbildningen ska vara i gång år 2015, berättar Lisa Kullgren Larsson.

Kommer ni att åka ner igen för att se hur det blev?
– Självklart vill vi göra det – även om projektet formellt sett nu är avslutat för vår del.
– Vi har överlämnat pengar och instrument och försäkrat oss om att pengarna används till det de är öronmärkta till, säger Vidar Wirén-Gimle.

Via Facebook och mejl har man dock fortfarande kontakt och får löpande information om planeringen av musikhuset.
Solidaritetskommittén vid Leksands gymnasium kommer också att framöver ha insyn i hur pengarna från välgörenhetsprojektet används då de är en del i solidaritetsarbetet mellan skolorna.

Annki Hällberg/DT