Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggbekämpningen får inte begränsas så den blir verkningslös

Avesta kommun har inget att invända mot att beslut om myggbekämpning överlämnas till regeringen för beslut. Det säger kommunstyrelsens plan- och näringslivsutskott. Utskottet konstaterar att det är nödvändigt att myggproblematiken i Dalälvens översvämningsområden blir löst.
LÄS MER:

Myggbekämpning på remiss


Myggen ska vara uthärdliga

Det är naturvårdsverkets uppfattning att myggplågan ska avgöras av regeringen och skickar alltså frågan vidare till Miljödepartementet. I ett yttrande över detta konstaterar Avesta kommun att man inte har något emot att regeringen tar beslutet. Kommunen inskärper dock vikten av att effektiv bekämpning sker i sommar.

Kommunen, genom plan- och näringslivsutskottet, konstaterar att det är viktigt att problemet med myggkläckningen i de översvämmade våtmarkerna löses för fast boende, näringsidkare och husdjur. Området har vidare stor attraktionskraft på det rörliga friluftslivet.

Problemet med den rikliga kläckningen av mygg är välkänd. Tills man hittar en långsiktigt acceptabel lösning blir det alltså regeringen som får ta beslut om bekämpning med Vectobac G som använts sedan 2002. Årets ansökan gäller fyra bekämpningskampanjer från den 1 maj till sista augusti. Ansökan gäller 170 000 kilo, varav högst 90 000 kilo ska spridas över 3 388 hektar Natura 2000-områden.

Utskottet lägger till, i sitt remissyttrande, att myggbekämpningen har en viktig roll för utvecklingen av området. Hänsyn måste tas till folkhälsa och ett väsentligt allmänintresse. Man menar också att omfattningen av myggbekämpningen inte får begränsas så att den blir verkningslös.

LÄS MER:

Myggbekämpning på remiss

Myggen ska vara uthärdliga