Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggen ska vara uthärdliga

Regeringen säger ja till myggbekämpning i sommar vid Nedre Dalälven. Men bara till situationen är uthärdlig, inte mer.
Det skulle betyda att myggbekämpningsbara får ske tills de som bor och vistas i området står ut med myggplågan.

Annons

Regeringen säger ja till att Naturvårdsverket tillåter spridning av det biologiska bekämpningsmedlet VectoBacG från helikopter och för hand i Natura 2000-områdena i Nedre Dalälven.
Ett villkor är att mängden stickmyggor i en fälla är minst 5 000 per natt. Bekämpningen får ske mellan maj och augusti men max fyra gånger per område.

Där den utrotningshotade vitryggiga hackspetten häckar får bekämpning av stickmygglarver ske endast under juni-augusti 2014.
Regeringen konstaterar att situationen i området vissa somrar varit i det närmaste ohållbar, med så stora mängder stickmyggor att människor inte längre kunnat vistas utomhus, Stickmyggorna i nedre Dalälven bär på Sindbisviruset, ett myggburet fågelvirus som även infekterar människor och ger Ockelbosjukan. Ockelbosjukan ger feber, utslag, ledinflammation, onormal hudkänslighet, sjukdomen läker av sig själv men 20 procent av patienterna har ledbesvär i flera år.

Slutsatsen är att man måste bekämpa myggen, trots att det inte finns någon utredning om effekten av en storskalig användning av medlet. Det finns ännu inga praktiskt genomförbara alternativa lösningar för att massbekämpa stickmyggor.
Regeringen framhåller att spridning av de biologiska bekämpningsmedlen inte är en långsiktigt hållbar lösning. Länsstyrelsen Gävleborg har på uppdrag av regeringen redovisat förslag till hur myggproblemet ska hanteras på lång sikt. De förslagen bereds nu inom regeringskansliet.
De metoder som framhålls är slåtter, bete och vattenreglering.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se