Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myrans mark har börjat säljas

Företag i Falun har sedan länge spanat mot området Myran. När det nu blivit fason på marken är det första gången i Sverige som en kommersiell försäljning sker av ett övnings- och skjutområde.
Nu återstår att se om försäljningen av marken kommer att bli explosionsartad.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från

Appstore för Iphone

eller i

Google play om du har en telefon med Android

Torsdag eftermiddag gav Fortifikationsverket och Falu kommun klartecken; nu är det grönt ljus för intresserade företag att lägga bud på Myrans mark. Exploateringsområdet ligger intill E16 på vänster sida efter att ha passerat Falu centrum och VM-hoppbacken i riktning mot Gävle.

LÄS MER: Röjningen av Myra ett turbulent projekt Dags att röja Myran

Fortifikationsverket är en av Sveriges största fastighetsägare med regeringens uppdrag att se till att Försvarsmakten har väl fungerande anläggningar, mark och lokaler för sin verksamhet.

De senaste åren har verket sanerat I 13:s gamla skjutfält i Falun och bjuder nu delar av området till försäljning för kommersiella aktörer.

– Vi har utfört riskreducerande åtgärder avseende oexploderad ammunition , så kallade blindgångare och därmed möjliggjort marken för ny civil markanvändning, berättar Patrik Blomander på Fortifikationsverket.

Saneringsarbetet tog drygt ett år i tid, från augusti 2013 till december 2014.

– Erfarenheterna från saneringen av Myran kommer att vara vägledande för liknande projekt i framtiden i andra delar av landet, berättar Blomander.

Försäljningsobjektet, exploateringsfastigheter området 1 och 2, omfattar ett område på ca 10 hektar.

– Här finns 100 000 kvadratmeter mark för etablering. Området ligger i direkt anslutning till E16 och flera tusen pendlare passerar området dagligen, berättar Ken Ejderhamn, projektledare på Fortifikationsverket.

Området är attraktivt. Det ligger granne med ett stort köpcentrum och nära Lugnets fritidsområde. Först och främst riktar sig försäljningen till verksamheter som bilförsäljning , industri och kontor.

– Det är en bra dag för Falun, säger Linda Norén, näringslivschef på Falu kommun. Jag har följt den här röjningen av Myrans mark ända sedan dag ett. Det känns verkligen spännande att äntligen kunna erbjuda fastighetsmark till företag och investerare i det här området.

Så småningom kommer också andra delar av området att öppnas för det rörliga friluftslivet och nya bostäder .

Tommy Lövenvik ägare av HMB Construction AB i Falun var en av flera företagare på plats.

– Vi håller till på Norra Järnvägsgatan men behöver nya kontorslokaler för vår verksamhet. Myran är mycket intressant för oss.

Är man intresserad av fastighetsmark längs E16 i Falun ska ett skriftligt bud vara Fortifikationsverket tillhanda senast klockan 12, 12 februari 2016.

LÄS MER:

Röjningen av Myra ett turbulent projekt

Dags att röja Myran

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för iPhone eller i Google play om du har en telefon med Android