Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myrdal ständigt på tvärs

Han har bara åtta hyllmeter med pornografiska böcker. Det är en av de mindre avdelningarna i ett bibliotek som uppgår till runt femtiotusen band. Det finns större privatbibliotek i världen men oftast ägs de då av samlare som inte öppnar dem.


RecensionPå tvärs av Jan MyrdalUtgiven av Celanders förlag

Jan Myrdal hör tillsammans med Sven Stople och Arthur Lundkvist till de verkliga snabbläsarna som plöjer flera böcker om dagen.

Nyss gav han ut en över fyra hundra sidor tjock lunta med titeln På Tvärs. Det är den tjugoförsta volymen i en bokserie han kallar skriftställningar.
Det är en slags enmanstidskrift som det står i förlagspresentationen, där Myrdal nu och då samlar artiklar som varit publicerade i olika tidningar de senaste fem åren. På sjuttiotalet var upplagorna ganska höga.
En del av de tidigare skriftställningarna har haft ett par tre teman medan andra, som den här, är betydligt bredare. Precis som pyttipanna kan göras av vad man råkar ha i kylen kan skriftställningar snos ihop av de mest skilda texter.

Första texten är Myrdals tal på hustrun Gun Kessles begravning, den andra handlar om ­homoäktenskap, den tredje om en bordellskandal som fick mycket uppmärksamhet på sjuttiotalet, den fjärde om Kina, den femte om sexualpolitik… Kasten är tvära mellan de runt hundra texterna. Vissa teman som Strindberg, och stormaktspolitik återkommer från tidigare skriftställningar.
En av de bättre och längre texterna handlar om orgasmfrekvensen bland östtyska kvinnor och den populära nudismen. Myrdal – vars böcker periodvis var förbjudna i Östeuropa var inget fan av DDR men påpekar att det faktiskt fanns saker som var bättre i öst.

Strävan efter att analysera världen ur förlorarnas eller underklassens perspektiv är också det som ger de olika texterna en viss enhetlighet. I texten Om tvesyn och tvetalan redogör han för att nazityskland var först i världen med att producera vetenskapliga bevis för sambandet mellan rökning och cancer.
Han avslutar med att påminna om att det i Marshallplanen ingick ett stöd på sjuttio miljoner dollar för amerikansk tobak åt Europa. Mäster Myrdal sammanfattar på myrdalska: Den tvesynte kan därför konstatera att de lungsjukas glömskerelaterade upphostningar kapitaliserades till riskvilligt kapital för det nya amerikanska århundradet.

På tvärs är den raka motpolen till vanliga nyheter som skrivs så att de kan förstås utan kontext. Det är ett journalistiskt arbetssätt som ofta gör politiska konflikter obegripliga. Med Myrdal får man i stället så mycket kontext att man ibland nästan glömmer bort vad det handlar om. Allt ges en historisk, kulturell eller personlig kontext. Vilken intellektuell som helst kan hänvisa till ­bibeln: Myrdal citerar Gustav Vasas bibel. Man måste vara inläst på Havamal, Marx, Hegel, Strindbergs intellektuella förebilder, och tidningsdebatt från franska tredje republiken för att förstå varför våra vattenkranar vrids åt höger, ja, nästan i alla fall.
Myrdal hänvisar till samtal med Mao, ledare för röda khmererna, Ivar Lo-Johansson och hur han själv tänkt tidigare under sitt liv. Den 86-årige Myrdal för också ett ständigt samtal med sig själv som 12 -åring. På tvärs är en bok man kan göra sig illa på och inte bara genom att tappa den på ­foten.

Pierre Gilly