Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mystiken kring den döde mannen tätnar

Han var en överraskning när han hittades. I dag är den okände man vars kvarlevor 28 april hittades vid lastbilsmacken vid Ritargatan i Borlänge rena mysteriet.

– Vi har snart sökt igenom hela Europa. Jag trodde aldrig det skulle bli så här svårt att få besked om vem han är, säger spaningsledaren Mats Nygårds till DD.
Det började med rastning av en polishund en söndagsförmiddag. Den hittade, vad hundföraren snabbt insåg, skelettdelar från en människa. Eftersom såväl offer som dödsorsak var okänd inleddes en formell mordutredning.

I dag vet polisen en hel del om den döde men det har gjort mysteriet ännu större.
– Vi vet att det är en man. Ålder är mer oklart, men experterna säger att han bör vara europé och att han har typiskt nordiska tandlagningar. Experterna säger också att han har legat där i minst ett år, säger Mats Nygårds.

På fyndplatsen hittades klädrester som inte ger några indikationer på vare sig ursprung eller tid för dödsfallet. Dödsorsaken är oklar. Däremot är kroppen i stort sett komplett.
– Ja, det är den faktiskt. Från början saknades några delar, men vi tog dit likhundar som hittade vad som fattades. Det är fantastiskt vad de kan åstadkomma. Vi har också hans DNA som skickats runt i snart hela Europa, säger Nygårds.

Där börjar mysteriet. Ingen saknar den döde.
– Vi har fått svar från Interpol i Riga, Tallinn, Moskva, Helsingfors, huvudkontoret i Lyon, från Danmark och från SKL:s register över försvunna i Sverige. Han finns ingenstans. Ingen saknar honom. Nu väntar vi på att sökningen i Europa ska vara klar och sen skickas hans DNA till resten av världen, säger Mats Nygårds.

Det försvinner 6-7000 personer per år i Sverige. Cirka 30-40 återfinns aldrig. I flera av de fallen gör omständigheter att det går att dra slutsatser om vad som hänt dem. Som när två snöskoteråkare åkte genom Orsajöns is 2004. En tog sig upp, kamraten försvann. Fyra år senare hittades hans kvarlevor. 2011 hittades i Tällberg kvarlevor av en 82-årig kvinna som varit borta i tolv år. Ett fåtal kommer däremot aldrig till rätta.

Av ett antal aktuella försvinnanden som polisen arbetade med när fyndet gjordes var det inget som passade riktigt bra. De har också kunnat avföras.
En då nyss påträffad kropp i Hosjön visade sig som väntat vara en försvunnen falubo. Det i Orsa nyligen hittade mordoffret ansågs vara för nyss försvunnen och har som sagt senare återfunnits mördad. En polsk bärplockare försvunnen norr om Vansbro 17 juli förra året har avförts med DNA.
– Där står vi. Hur hamnade han här? Är det någon som vet någonting om fyndet eller platsen är vi givetvis tacksamma över att få veta det, säger Mats Nygårds.

Om det är ovanligt med försvunna som inte kommer till rätta är det ännu ovanligare att någon hittas död och inte kan identifieras. Men inte heller det är unikt. För några år sedan hittades kvarlevor av en människa vid en enslig skogsväg på andra sidan gästrikegränsen. Han har aldrig identifierats.
– Nu ska japanska experter med hjälp av tänderna försöka få fram ålder på honom. Vi kan bara vänta, säger Mats Nygårds

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se