Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Mytpolisen granskar inte personer”

Annika Rullgård skriver på Dala-Demokratens ledarsida (den 3 och 4 september) att hon har blivit granskad av Mytpolisen. Något mandat att granska personer har Mytpolisen aldrig fått. Däremot tar vi oss rätten att granska fakta för att kunna sortera bort de myter som florerar. Med detta sagt vill jag också välkomna att fakta som Mytpolisen för fram i sin tur granskas. Det tjänar vi alla på.

Annika Rullgård ifrågasätter riktigheten i Östersundsstudien där två identiska äldreboenden men med olika utförare, den ena privat och den andra kommunal, jämfördes. Studien fann, precis som Annika påpekar, att det privata alternativet lyckades bättre på åtta av tio kvalitetsparametrar och till 26 procent lägre kostnad än den kommunala utföraren. 

Studien är inte omstridd utan istället flitigt citerad och refererad till av en lång rad aktörer, inte minst Östersunds kommun själv.

Flertalet andra studier pekar i samma riktning. Socialstyrelsen visar i sin mycket omfattande undersökning ”Kommun- och enhetsundersökning, vård och omsorg om äldre 2014” att privata utförare är bättre än offentliga i samtliga påverkbara kvalitetsindikatorer som lyfts fram i rapporten.

De båda nationalekonomerna professor Mats Bergman och docent Sofia Lundberg visar i sin forskning att överlevnaden är högre i kommuner som upphandlat äldreomsorg än i kommuner med kommunalt monopol.

Henrik Jordahl och Mats Bergman, även de Nationalekonomer, skriver i en ESO-rapport att äldreomsorg lämpar sig förhållandevis väl för privatiseringar och konkurrens mellan olika utförare. En valfrihetsmodell som innehåller många olika aktörer, d v s vinstsyftande, ideella och kommunala, ger högsta möjliga kvalitet för pengarna.

Annika Rullgård avslutar sin artikel med att konstatera att det inte finns några gratisluncher – alltid är det någon som betalar. Det stämmer naturligtvis. Frågan är hur det påverkar lunchens aptitlighet och pris om det finns flera restauranger som vill locka till sig lunchgästerna, jämfört med om det bara finns en enda.

Håkan Tenelius

Näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Kommentar: Annika Rullgård svarar i Dala-Demokratens pappersupplaga på måndag. På nätet ligger redan hennes svar ute. Denna debatt inleddes den 13/7 då Göran Greider skrev om den amerikanske moralfilosofen Michael J Sandels teori att värdet och anseendet på vissa verksamheter tenderar att degraderas när de hamnar på en marknad.

Den 20 juli svarade Vårdföretagarna. Greider replikerade samma dag och den 28 juli gjorde Annika Rullgård ett inlägg. Därefter granskades Rullgårds inlägg på Vårdföretagarnas sajt Mytpolisen. Rullgård svarade med två artiklar på ledarsidan den 3 och 4 september. På måndag kommer hennes slutreplik i pappersupplagan.