Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Något håller på att gå sönder

Sverige är ett bra land med generös välfärd, bra skola och väl fungerande vård och omsorg. Men någonting håller på att gå sönder. Det knakar i fogarna och alldeles för ofta kommer nyheter om att utvecklingen är på väg åt fel håll: kvinnor som inte garanteras plats på förlossningen och skolresultat som sjunker för varje år som går. Arbetslösheten ligger på skyhöga åtta procent och långtidsarbetslösheten är rekordhög. Det här är inte det Sverige som vi är vana vid.

Ska vi klara välfärden måste vi öka sysselsättningen. Vi Socialdemokrater har satt upp ett mål för jobben: År 2020 ska Sverige ha lägst arbetslöshet i EU. Det är en ambitiös målsättning men vi är fast beslutna. Vi behöver fler jobb och fler som jobbar.
Sverige har nu haft en moderatledd regering i sju år. Regeringen lovade fler jobb och färre i utanförskap. Det är inget fel på den målsättningen, men idag ser vi resultatet: Sverige har högre arbetslöshet och lägre sysselsättning idag än när regeringen tillträdde.

I stället för aktiv näringspolitik och investeringar i det som gör Sverige starkt fokuserar regeringen på en enda medicin: skattesänkningar. Oavsett sjukdom är svaret detsamma: skattesänkningar. Varför håller regeringen så hårdnackat fast vid en medicin som inte biter? Varför lyssnar man inte på experterna och tänker nytt?

Vi tror att Sverige behöver en kursändring. Vi måste vända utvecklingen och det börjar bli bråttom. En hel ungdomsgeneration står alldeles för långt från arbetsmarknaden. Näringslivet, universiteten och politiken och myndigheter måste samarbeta om vi ska lyckas knäcka arbetslösheten. Då kan man inte, som Fredrik Reinfeldt, säga att näringslivet är ett särintresse. Det är i näringslivet – hos företagen – de nya jobben skapas.

Vi vet att de flesta nya jobb skapas i de små och medelstora företagen. Då ska vi underlätta för dessa, så att de kan expandera och nyanställa. Vi vill öka tillgången på riskkapital och öka exportstödet så att fler företag kan ta sig utanför Sveriges gränser för att sälja sina produkter.

Vi vill slopa ansvaret för andra sjuklöneveckan för alla företag – då lyfter vi bort ett betungande ansvar från många företagares axlar. Vi vill bygga upp ett stabilt system för att kommersialisera innovationer – så skapar vi fler jobb i Sverige i kreativa branscher.

Sveriges viktigaste framtidsutmaning är att skapa fler jobb. Om vi får ner arbetslösheten i Sverige och blir fler som jobbar, bidrar och betalar skatt, då får vi råd med en bättre skola och en stark välfärd.

Mikael Damberg gruppledare i riksdagen (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel