Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Namninsamling pågår

Det förslag till landsbygdsutveckling i strandnära lägen som Mora kommun just nu har ute på samråd stöter på ordentlig patrull i Vattnäs.
Under helgen har runt 80 Vattnäsbor skrivit ­ på ett protestbrev och då har initiativtagaren Göran Rengärde inte ens på allvar börjat knacka dörr i området ännu.

Annons

Bland alla de områden som kommunen i sitt förslag pekar ut som möjliga att skapa boenden i strandnära lägen finns området söder om norra båthamnen invid Råudden och norrut fram till Häståkersvägen.
”Området vid Råudden har i dag blivit ett populärt promenadstråk och även det enda i byn där Vattnäsbor, hundägare, turister och besökare till konsertladan helt ogenerat kan ta sig ned till strandlinjen i det natursköna området”, konstateras i protestbrevet.

Visserligen sägs det i kommunens förslag att man ska värna om tillgången på stranden. Men Göran Rengärde påpekar att många känner att man inkräktar om man kommer för nära en bebyggd tomt intill stranden, vilket skulle bli fallet om dispens för bebyggelse ges.
I stället för bostäder vill han och alla som skrivit på fortsätta att utveckla om­rådet i fråga om livskvalitet för bygdens invånare och besökare.
”Att bevara områdets lätttillgänglighet för rekreation och friluftsliv anser vi borde prioriteras ... samt att bevara­ det sedan årtionden öppna jordbrukslandskapet det är i dag”, heter det i protestbrevet.

I brevet pekas också på att det finns ett mycket känsligt djurliv i området.
”Där siktas i dag inte sällan älg med kalvar, rådjur med kid, räv, vessla, hare och dessutom häckande hornuggla som sommaren 2013 uppvisade tre horn­uggleungar. Där finns häckande tornfalk samt även fiskgjuse har siktats vid flertalet tillfällen sommaren 2013 samt även tidigare år när de ”fiskat” i området. Ett stort antal andra rov­fåglar besöker frekvent området som kärrfalk, kattuggla och ormvråk”.
”Vi anser att detta om­råde med intilliggande skog ända ned gör det möjligt för älg, rådjur med flera att ta sig ned till strandlinjen för att dricka och för bra bete. Något annat sådant område finns ej i byn”.
”Vi anser att det redan nu bebyggts tillräckligt intill och efter sjölandet och att det unika öppna jordbrukslandskapet starkt begränsas”.

De som protesterar påpekar också att Orsa kommun strax norr om Vattnäs planerar ett gigantiskt området kallat ”Styverbacken” med hela 50 tomer. Detta är ytterligare en orsak till varför det aktuella området i Vattnäs inte borde exploateras.

Rosa Golzio/DT