Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När hela byn levde upp

Den tionde öl-festivalen i Söderbärke är över och den befäster sin ställning som en stark magnet bland både allmänhet, kännare och småbryggare.

– Vi tycker nog att det gått till och med över förväntan. Det har varit lugnt, behagligt och folk har varit glada, summerade Karin Malm Binning och fick medhåll av sin styrelsekollega i arrangerande Malte, Anna­karin Johansson.

En flytt av entrén, bättre plats för att hänga av sig ytterkläderna och att festivalen numera lagt beslag på hela aktivitetshallens golv tror de gjort sitt till för att öka svängrummet.
– När vi väl får summera årets festival kanske det är vissa småsaker vi vill ändra på men i stort sett tycker jag vi har fått till ett väl fungerande koncept och mer besökare än så här klarar vi inte med den organisation vi är, sa Karin Malm Binning.
Det kom charterbussar från Uppsala och Enköping och i närheten av Folkets hus campade besökare i husvagnar och husbilar.

– Vi behöver inte göra någon reklam för oss, det sprider sig automatiskt, sa Karin Malm Binning.
Och hela byn levde upp. Ica-handlaren hade extra öppet och pizzerian gjorde lysande affärer.
Tosun Sores, som annars driver restaurang Jägaren i Fredriksberg, hade kommit dit för att hjälpa kollegan Selhattin Özen i festival-rushen.

– Selhattin har fått bunkra upp med mer av alla råvaror, förklarade Tosun, som vi tillfället betjänade kassan.
Utanför pizzerian träffade tidningen Rasmus Rödén och Anders Mattsson – två killar som tillsammans med fem andra entusiaster driver Hernö-bryggeri i Härnösand. Med sig hade de Stockholmsboende Martin Almqvist.
Hernö hade för övrigt en öl av typen pale ale med i Guldskums-tävlingen.

– Men om vi fått välja hade vi hellre sett vår Smoked Belgium stout från 2010 i tävlingen, tillade Rödén.
Vinnare av årets Guldskums-pris blev för andra året i rad Dalabryggeriet Oppigårds. Det efter att både expertjuryns och besökarnas val summerats. Oppigårds tog hem förstapriset med sin brygd Amarillo – en 5,9-procentig American pale ale.
– Det var stor åtgång på dom öl som var med i Guldskums-tävlingen och dom rariteter som kan vara svåra att få tag på annars, upplyste Karin Malm Binning.

I år var det fler småbryggerier än någonsin tidigare representerat på festivalen, nämligen 53 stycken.
– Det som är roligt är att det är många unga bryggare nu för tiden, konstaterade Karin.
Som vanligt hölls flera välbesökta seminarier och bland annat berättade Porter-sällskapet om hur man tillverkar det mörka och överjästa ölet. Sällskapets representanter stack ut bland besökarna i sina höga hattar och frackar.

Torbjörn Svensson/DT