Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När tänker Ludvika bygga ny förskola?

Tillfälliga lösningar inom barnomsorgen är inte bra för barnen. Småbarnsföräldern Vanessa Persson, Ludvika, som läst barnpsykologi hävdar att många barn- och ungdomsproblem bottnar i att barnen har anknytningsproblem.

Att forskningen visar att det tar 6 månader innan yngre barns stressnivå på förskolan kommer ner till samma nivå som när de är hemma.
När hennes 15 månaders dotter förra veckan fick sin första barnomsorgsplats i Ludvika kommun hamnade hon just i en tillfällig lösning.
– Okej, för tillfälliga förskolor om de är just ”tillfälliga”. Men när jag ringer ansvariga och politiker får jag inget bra svar när den permanenta lösningen, när det stora nya dagis man pratat om och lovat, ska börja byggas och bli färdigt, säger Vanessa Persson.

Vanessa har, utan bil, 45 minuters promenad från centrala Ludvika, fram och åter tillfälliga förskolan på Björkvägen i Notgårdsområdet.
– Andra mammor har det värre. Att bo i Marnäs och måste gå hela vägen till Björkvägen för att hinna till jobbet klockan 7 på morgonen är en närmast omöjlig situation.
– Personalen är jätteduktiga och gör ett bra jobb men jag är helt matt över vilken miljö det är på Björkvägen - så kallade tillfälliga lokaler som öppnats till och från i flera års tid.

Under inskolningen har Vanessa Persson förutom mössa och raggsockor på blivit erbjuden filt för att inte frysa när hon sitter med vid matbordet.
– Så kallt är det i matsalen. Samma lokal är även personalens kontor, där de ska ha rast - och där är barnens lekrum. Höga ljudnivån förstärks av att diskmaskinen står och bullrar i barnens lekmiljö.
Hon har fått höra att personalen inte får köpa in leksaker och material för Björkvägen är just tillfällig lösning.

– Känner politiker och tjänstmän till forskning om barns behov av trygga miljöer? Att det är jätteviktigt att i samband med separationen från föräldrarna få permanenta långvariga relationer med rätt utbildad personal.
Vanessa Persson ger inte heller mycket för kommunens rekrytering av dagmammor, när de få som sökt saknar pedagogisk utbildning.

Kommunalråd Maria Strömkvist (S) svarar på frågan om när besked kan lämnas om löftet att bygga en ny permanent förskola
i centrala Ludvika infrias?

– Vi jobbar med att hitta en lösning. Tanken är att en ny förskola ska stå färdig att kunna öppnas i slutet av detta år, eller början av 2014.
– Detta med anknytning tlll förskolepersonal är viktigt, men jag har inte hört att t ex Björkvägen byter mer personal än andra förskolor.
– Jag får också rapporter om att många föräldrapar är nöjda med att kommunen ställer upp och ordnar barnomsorg, även tillfällig sådan i godkända lokaler.

Boo Ericsson
ludvika@daladem.se