Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära till skolan väger tungt i val

Varje läsår väljer ett antal niondeklassare från Mora, Orsa och ­Älvdalen att börja på ett annat gymnasium är ­ S:t Mikaelsskolan.
Men efter en ny undersökning bland elever ska den trenden vändas.

Förra terminen fick niondeklassare i Mora, Orsa och Älvdalen svara på frågor om sitt gymnasieval.
Även elever som har sökt till S:t Mikaelsskolan, men som är bosatta i andra kommuner, ingår i undersökningen.
Syftet har varit att ta reda på vad som får eleverna att välja, eller välja bort, S:t ­Mikaelsskolan.
– Undersökningen har gett oss ett bra underlag att jobba vidare med när vi utformar skolans utbud och respektive program, samt när vi marknadsför skolan, säger Marie Ehlin, gymnasiechef.

I rapporten framkommer bland annat att tre olika grupper söker till skolan: ”akademiker” som vill läsa vidare, idrottselever och yrkeselever som vill jobba direkt efter gymnasiet.
– Vi har även fått veta vad grupperna vill ha, till exempel att yrkeseleverna vill ­lära sig om att driva eget ­företag.
– Därför kan det bli aktuellt med kurser i företagsekonomi i deras program, säger Marie Ehlin.

Nu inväntar skolan medel från gymnasienämnden, så att den nya kunskapen kan omsättas till en plan för hur skolan ska locka så många elever som möjligt.
Och det är en högprioriterad fråga.

En av fyra niondeklassare i Mora, och fyra av tio niondeklassare i Orsa och Älv­dalen, väljer nämligen ett annat gymnasium än S:t ­Mikaelsskolan.
Det blir kostsamt för gymnasienämnden som i snitt betalar 100 000 kronor per elev och läsår för elever som pluggar vid gymnasier i andra kommuner.
– Detta är en överlevnadsfråga. I dagsläget finns platser kvar i alla våra program, men kostnaden för lokaler, personal med mera är ändå den samma. Vi behöver ­fylla fler ­platser, säger Lennart Sohlberg, nämndens ord­förande.

Selma Wolofsky/DT