Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgången björn i Lisselbo har skjutits

Den björn som bland annat vält soptunnor i Lisselbo, som Dala-Demokraten tidigare rapporterat om, har skjutits. Det belsutade Länsstyrelsen Dalarna själva på eget initiativ.

Ellinor Theorin, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Dalarna säger att den sammanlagda bilden av den björn som bland annat välte soptunnor i Lisselbo under förra veckan gjorde att Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt på björnen utan att någon egentligen ansökt om skyddsjakt.

LÄS MER: Björn välte soptunnor i Lisselbo

Länsstyrelsen gjorde samtidigt bedömningen att det rörde sig om samma björn som rört sig bland bebyggelsen i södra delen av Falun. För att undvika fortsatta problem skulle björnen avlivas.

– Den har orsakat skador på såväl bikupor som soptunnor och komposter, men det är framförallt det närgångna beteendet i kombination med att den hittar mat i trädgårdar och runt byggnader som gör att vi fattat beslut omatt avliva björnen, säger Jonas Bergman, chef vid viltfunktionen vid Länsstyrelsen Dalarna innan björnen sköts.