Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näringsidkarna förlorar inkomster när Lisagatan är avstängd


Näringsidkarna på Lisagatan, där Malung-Sälens kommun håller på att byta ut vatten och avloppsledningarna, är förtvivlade.
De förlorar varje dag stora pengar och tycker att informationen från kommunen har varit mycket bristfällig.

- Den enda information jag fick var att det en dag i höstas stod ett par gubbar ute på gatan och berättade att de skulle lägga ner nya ledningar i gatan, säger Jocke Persson som har Zoo&Fiske affären på Lisagatan.
Någon annan information fick inte heller Bror Eriksson som har en reklamfirma eller ägarna av Pizzeria Napoli.
- Vi trodde det var normalt att kommunen kallade till ett informationsmöte och berättade om vilka konsekvenser det skulle få och kanske erbjuda alternativa lokaler för vår verksamhet, säger de.

Minskad omsättning

Avstängningarna av Lisagatan började redan på hösten 2010.
- För min del har det hittills inneburit en minskad omsättning på cirka 400 000 kronor. Kunderna hittar inte hit längre. Det flesta vägar är ju avstängda, säger Jocke.
- Vi har tappat ungefär 70 procent av vår omsättning. Vi har tvingats säga upp en anställd, säger Abdullah Arslanli.
- Jag har också tappat massor av kunder. Inte så konstigt då ingen kan ta sig fram, säger Bror Eriksson.

Stopp för gods

Skyltar som förbjuder fordonstrafik är uppsatta vid infarterna till Lisagatan mellan biografen och vid södra infarten från riksväg 71.
- Det gör det omöjligt för oss att få in gods för vår verksamhet, säger Bror Eriksson.

Ingen ersättning

Jocke Persson har skrivit till kommunen och begärd ersättning för förlorade inkomster.
Kommunen har fört skadeanmälan vidare till sitt försäkringsbolag.
Försäkringsbolaget konstaterar i ett brev till Jocke Persson.
- För att skadeståndsskyldighet skall föreligga för en ren förmögenhetsskada krävs endera att skadan orsakats genom en brottlig handling eller att ansvar för en myndighets felaktiga eller försumliga råd eller myndighetsutövning föreligger.
I det nu aktuella fallet har vi inte kunnat finna att något brott begåtts eller att fel eller försummelse förelegat vid myndighetsutövning eller rådgivning varför vi inte kan lämna er ersättning för intäktsförlust till följd av att gatan stängts av.
Någon gång under nästa år kommer arbetena att avslutas.
Det betyder inte att alla problem är över för näringsidkarna.
- Mina kunder kommer enligt ritningarna inte att ha tillgång till en enda parkeringsplats utanför min butik, säger Jocke lite uppgivet.
ROLF JOHANSSON