Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare i Dalarna har problem betala skulder i tid - även om företaget går bra

Över hälften av alla små och mellanstora företag i Dalarna har periodvis svårt att betala kortfristiga skulder - och det gäller även om företaget går bra. Att företaget är säsongsbetonat och att kunder dröjer allt längre med att betala fakturor, är några orsaker.

Annons

Det framgår av en undersökning med telefonintervjuer som Novus gjort på uppdrag av Ikano Bank med nästan 1 500 svenska företagare - varav ett 100-tal i Dalarna - och gäller företag med en årlig omsättning på mellan 10 och 100 miljoner kronor.

– Den vanligaste anledningen till att företag går i konkurs är inte att det går dåligt för företagen, utan bristande likviditet, det vill säga bristande betalningsförmåga då kontanta medel att betala skulderna saknas, säger Patrik Axsäter, chef för Ikano Banks företagstjänster.

Över hälften av de små och mellanstora företagen i Dalarna uppger att de periodvis har brist på kontanta medel i relation till skulder att betala.

Vanligaste skälet till bristande likviditet uppger de flesta företag både i Dalarna och i övriga Sverige beror på att man har en säsongsbetonad verksamhet, som inte sällan gör det svårare att få nödvändiga lånekrediter från banker.

Kunder dröjer allt längre med att betala fakturor

En annan orsak till bristande likviditet är inte sällan att företagens kunder tar allt längre tid på sig att betala fakturorna som företagen skickar ut. I den aktuella undersökningen från Ikano Bank och Novus uppger nio procent av företagen i Dalarna att de får vänta längre nu än för ett år sedan med att få betalt för sina fakturor. Gällande Sverige i stort uppger fyra av tio företag i undersökningen att de får betalt mellan 30 och ända upp till 90 dagar senare än vad de fick bara för ett år sedan.

- Det här är ett problem som vi känner till från undersökningar som både regeringen samt Företagarna och Intrum Justitia gjort, påpekar Patrik Axsäter på Ikano Bank.

Enligt Patrik Axsäter innebär de allt senare betalningarna av fakturorna bekymmer särskilt för de små- och medelstora företag som exporterar eller levererar till storföretagen.

– Storföretagen kanske är deras enda kunder och blir därmed mycket viktiga kunder och då kan det ta emot att kräva en snabbare betalning, konstaterar Patrik Axsäter.

Likviditeten hos företagen i Dalarna

Över hälften (56%) av företagen i Dalarna har tidvis problem med likviditeten

En fjärdedel (25%) säger att det händer en eller flera gånger per år

En av tio (31%) menar att det händer mycket sällan

Källa: Ikano Bank i samarbete med Novus

Likviditet - vad är det?

Likviditet är ett mått på en organisations kortsiktiga betalningsförmåga. Har man möjlighet att betala sina skulder i tid är man likvid, illikvid är det motsatta förhållandet.

Källa: Wikipedia

Läs även: Byggbolag i Falun vinnare på gasellgalan

Läs även: Flera nya företag startades i länet i september

Appar:

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons