Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närproducerad mat ska locka många

På lördag är det dags för höstmarknad på Vasatorget i Smedjebacken.
Där kan du botanisera bland närproducerad mat och diverse andra produkter, bland de rekordmånga 15 försäljarstånden.

För andra gången i år blir det nu en skördemarknad på torget i Smedjebacken, detta sedan vårens marknad blev en riktig succé.
– Det var ett bra rykte som spreds i våras och folk var köpvilliga, säger Yvonne Johansson som varit med och drivit arbetet med marknaden.
Och nu är det alltså dags för andra vändan.
– Det finns chans att handla närproducerad mat, bland annat kött, ostar och honung, säger Håkan Söderlund som från kommunens sida är med och styr upp helgens marknad.

Kommunen bistår bland annat med annonsering och marknadsstånd till försäljarna.
Hittills är 15 försäljare klara inför lördagen, och det är en ökning med 50 procent sedan det i våras var 10 stycken.
– Det är en bra siffra, konstaterar Yvonne Johansson.
– Det som glädjer mig är att de som brukar sälja på Garvarns torg i Ludvika även kommer hit, säger Eva Långberg som också deltagit i arbetet inför marknaden.

Trion är överens om att intresset för närproducerad mat har ökat.
– Hönsen går på galler, djur far illa och brödet i dag håller hur länge som helst tack vare alla konserveringsmedel, säger Håkan Söderlund och menar att det bland konsumenter i dag finns en mycket större medvetenhet.
– Det vore också kul om fler ville starta egen tillverkning eller förädling i det här området, och den här marknaden är ju då ett sätt att avyttra sina produkter, säger Yvonne Johansson.
Höstmarknaden är i gång mellan klockan 10 och 14 under lördagen, och bland andra Åkes slakt och styckning, Bergslagsbrödet, Korg Erik och Wernergårdens gårdsmejeri har marknadsstånd.

Beatrice Åström/DT