Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Närvaro skapar trygghet"


På några få dagar har facebook-gruppen "Vi som vill ha Polisen kvar i Borlänge" fått över 1200 medlemmar.
- Många känner en oro över att en sådan stor stad som Borlänge förlorar sin polisenhet, säger Per Madsen, rektor på Maserskolan och initiativtagare till gruppen.

Per Madsen startade gruppen på Facebook i söndags. På några få dagar har den redan fått över 1200 medlemmar.
- Jag trodde aldrig det skulle bli ett sådant stort gensvar så snabbt.
Han har arbetat med trassliga ungdomar i över 20 år och vet att närheten till polisen betyder mycket.
- Trygghetskänslan hos ungdomar försvinner om polisen flyttar till Falun. Vi vill inte ha en liknande situation som på 90-talet, säger Per och syftar till Borlänges mörka bakgrund med skottlossning, våldsdåd, rån, drogrelaterad brottslighet, mordförsök och mord.
- Under flera år utmärkte sig Borlänge som en av Sveriges farligaste städer. Det är också den stad i Dalarna som expanderar mest och med en växande handel ökar naturligtvis rånrisken.

Han förklarar att den senaste statistiken visar att Borlänge är Dalarnas mest brottstäta stad.
- Det kan såklart bero på en hög anmälningsbenägenhet men de flesta är nog tyvärr överens om att det finns en stor kriminalitet kvar i och runt staden. Polisen är viktiga som markörer i samhället. Om ungdomar som begår brott redan i ett tidigt skede får kontakt med polisen så leder det till ett samtal, ett möte med en människa. Närvaro skapar trygghet och det är viktigt för ungdomar att möta poliser som de har en vardagsrelation till, som de mött i skolan, på fritidsgården och på stan.

Per berättar att han i likhet med många andra medlemmar i gruppen oroar sig för att polisen tappar lokalkännedom och kontakten med människorna i Borlänge om de flyttar till Falun.
- De blir främlingar och främlingskap skapar helt andra saker än närvaro och trygghet. Vi vill ha en poliskår som svarar på larm och gör insatser direkt, inte efter 15 minuters körning eller längre. Vintertid vet vi att snö och is på vägarna sinkar utryckning och det kan bli trafikstockning.

ANGELICA LINDVALL
0243-920 14
angelica.lindvall@daladem.se