Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näst högst och vackrast

Dalarnas vackraste fjäll, torde vara Sömlinghågna. Ett mycket brant fjäll som många inte har sett! Dessutom är det länets näst högsta fjäll med toppen 1 195 meter över havet.

Nio meter lägre än Storvätteshågna och fyra meter högre än Molnet på Nipfjället, som är tredje högst. Sömlinghågna är ett mycket vackert fjäll beläget i Vedungfjällens naturreservat (214 km3) i nordöstra Dalarnas län. Ni vet där gränsen på kartan ser ut som ett M (nordöst om Idre). Gränsen till Jämtlands län går för övrigt igenom toppröset. Med dalaögon sett befinner sig Sömlinghågna i Dalarnas län, landskapet Härjedalen och i Älvdalens kommun.

Foten av Sömlinghågna ligger på cirka 850 meters höjd vid Hågntjärnen, två timmars vandring på X-markerad led mot Lofsdalen från Storfjätens fritidsstugeby på drygt 700 meters höjd. En sträcka i början innan X-markeringarna tar vid är markerad med orange prickar på träden. På vandringen uppåt är plankor utlagda över de värsta surhålen. Vandringen är relativt enkel. Vattentätt på fötterna är att föredra. Ett och annat hjortron, några lingon, fjällbjörkar och tallar finns intill leden. Uppe på kalfjället har man en enorm utsikt över de närliggande fjällen Fonnfjället, Häggingfjället och de båda Uckuvålarna. Men någon Sömlinghågna syns ännu inte. Men på 900 meters höjd efter cirka 1,5 timmes vandring syns det mäktiga branta fjället. Uj, uj hur ska man kunna ta sig upp på toppen? En bit innan Hågntjärnen delar sig X-leden och går åt olika håll. På platsen finns några mindre stugor och skyltar med information.

Sömlinhågna ter sig brant och ointaglig ut från foten. Men om man fortsätter X-leden cirka 20 minuter ytterligare och sedan börjar klättringen lite snett bakifrån fungerar det. Men det är sten, sten och mera sten. Efter en timmes strapats ser man dock toppröset och målet är snart nått! En magnifik utsikt mot liftanläggningarna i Lofsdalen samt åt andra hållet Städjan, Fjätervålen och Nipfjället. Vid mitt besök på toppen fanns en hälsning, i form av ett litet tygband, med namnet Brandkåren Norrköpings på. Lite trist att jag inte var först på toppen. Men någon/några hade ju förstås skottat ihop toppröset också, men troligtvis inte norrköpingsfolket.

Efter tre timmars fin, och i början försiktig klättring nerför det branta fjället, var återsynen av Storfjäten härlig. Ömmande fötter, frisk luft i lungorna och ännu en erfarenhet rikare intogs fika hos familjen Hansols. Margareta och Åke brukar fixa till X-markeringarna på vandringsleden lite då och då. Faktiskt jätteskönt att ha X-markeringarna att hålla sig till. Man vet aldrig med fjällvädret och dimman.

Sömlingshågna ligger inom räckhåll för den intresserade fjällvandraren. Ta med karta, kompass, eventuellt GPS, bra på fötterna, mat, dryck och så vidare för en säker färd.

Mikael Forslund
mikael.forslund@daladem.se