Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästa år börjar upprustningen av vägen

Det är spårigt och guppigt, lappat och lagat på flera av de större vägarna kring Malung. Men nu finns det förhoppningar om att en vägförbättring kan börja redan till våren, på E45-sträckan Malung-Öje

Öjeborna Tätte Örhammar-Sjödén och Bengt Rickardsson har gjort en uppvaktning på Trafikverket i Borlänge och överlämnat protestlistor med namnpåskrifter av folk som tröttnat på det undermåliga vägunderhållet i Malungsområdet.
– Om inget radikalt snart sker med vägarna här uppe, så får vi snart köra på vägar som liknar gammaldags fäbodstigar, fast det kallas Europaväg, sa de inför sin uppvaktning.

De hade också med sig synpunkter från åkeriägare och räddningstjänsten samt statstik över alla sjuktransporter, som går längs vägen mellan Malung och Mora.
E45 mellan Malung och Mora är en av de allra sämsta vägsträckorna i området.
Riksväg 66, Sälenvägen, mellan Malung och Malungsfors, är också väldigt sliten och rena lapptäcket.
– Tidigare har jag fått besked att det inte finns pengar till våra vägar förrän 2019, i den mån jag alls har fått kontakt med ansvariga. Vi har också försökt att engagera landshövdingen i våra vägproblem, men inte fått någon respons, säger Örhammar-Sjödén.

Men efter veckans besök på Trafikverket är öjeborna i alla fall betydligt mer förhoppningsfulla:
– Nu fick vi veta att Trafikverket håller på med upphandling och kommer att börja med sträckan Malung-Öje redan till kommande vår.
– 2015 planeras sträckan Malung-Malungsfors och därefter E16 söderut från Malung, mellan Lugnet och Äppelbo.
– Vi fick beskedet att dessa vägar ska prioriteras, så vi hoppas att så sker. Annars ska vi på dem igen.
– Om vi inte reagerar på alla orättvisor, och att det mesta av satsningarna görs i stora städer, så bor vi snart i en fäbod.
– Vi skäms inför turister och besökare, och vi skulle inte vilja åka ambulans i hög fart på dessa vägar. Det är risk att sjuka blir ännu sjukare, menar öjeborna.

Anders Mojanis/DT