Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationaldagen firades vid Gruvan

Nationaldagen firades i Falun traditionsenligt vid Gruvan under måndagens familjedag. Tusentalet personer fanns på plats i det fina sommarvädret för att lyssna på tal och sång. Allmänkulturchefen vid Falu Kommun, Sara Hedström, höll i trådarna från Gruvmuseets trappa.
– Den 6juni är en speciell dag för oss i Sverige, sa Sara.

Annons

– Bland annat valdes Gustav Vasa till kung den 6 juni 1523, den 6 juni 1809 fick vi nyregeringsform, den 6 juni 1916 firades Svenska flaggans dag för första gångenoch den 6 juni 1983 blev det nationaldag. Helgdag blev det 2005.

Kulturskolan uppträdde med spelmanslag (med medlemmar från bland annat Mexiko och Estland), sång och dans. Gärdebylåten, Den blomstertid nu kommer och Du gamla du fria, bland andra, hördes runt Gruvan.

Svärdsjö/Falu spelmanslag och sånggruppen Salta Röster hördes också liksom Anne Pettersson och hennes kohorn. Kommunfullmäktigesordförande, Karl-Erik Pettersson (S), höll tal med bland annat välkomnande av alla 216 nya medborgare av olika nationalitet i Falun.

– Vi hälsar er välkomna till Falun och Sverige där vi tillsammans ska arbeta för ett demokratiskt samhälle som bygger på solidaritet, rättvisa, medmänsklighet och allas lika värde, sa Karl-Erik.

Därefter sjöng Kulturskolans Erik Sundin Beatleslåten Imagine.

Emma Norman från kommunen delade ut blommor till alla nyinflyttade. Huvudtalare var landshövding YlvaThörn.

– Jag är glad och tacksam för att få se allas vår fina fana vaja, speciellt den 6juni, Sveriges nationaldag, inledde Ylva.

– Falu Gruva har haft stor betydelse genom många år. Extra kul är att se alla Faluröda stugor runt om i landet. Sverige är också ett öppet land och vi välkomnar allanya svenskar. I Dalarna finns just nu cirka 7 000 personer som söker asyl elleruppehållstillstånd. Vi hoppas att de ska finna en fristad i Sverige. Tacksamhet går till alla ideella organisationer som är inblandade i detta. Den svenska fanan betyder mycket för oss alla.

Kulturskolans showgrupp dansade avslutningsvis på gårdsplanen till tonerna av Johnny B Goode, komponerad av 2015-års Polarprisvinnare, Chuck Berry, från St Louis Missouri i USA. Den internationella rock ’n’ rollen är också den en del av Falun och Sverige.

– Sol, värme och frihet och ett hållbart Sverige är vad vi ska vara stolta över, blev slutorden från Karl-ErikPettersson, från Gruvmuseets trappa.