Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationella hastighetsveckan avslutad

Resultatet från nationella trafiksäkerhetsveckan i slutet av augusti är nu sammanställt. I år var fokus hastigheten och polisen knep 369 fartsyndare i Dalarna under veckan. Nio av dessa blev av med körkortet.

För att man ska bli av med körkortet krävs att man kör 20 kilometer för fort på en 30- eller 50-sträcka. Kör man 30 kilometer för fort på en sträcka med 60 eller över i hastighetsbegränsning ryker också körkortet. Sven-Åke Petters, presstalesman på Polismyndigheten Dalarna är inte förvånad över resultat på Dalarnas vägar.
- Vi vet ju att det ser ut så här, säger Sven-Åke Petters.
- Skulle vi avsätta mer resurser för hastighetskontroller skulle vi finna ännu fler.

Riktad satsning

Varje år gör polisen en riktad satsning för att öka trafiksäkerheten. I år var det hastighetskontroller man satsade på under trafiksäkerhetsveckan. Av 1560 stoppade körde 369 för fort, vilket motsvarar 23,5 procent.
Hastighetskamerorna hjälper, men sitter inte på alla vägar.
- De finns ju främst på länsvägarna och riksvägarna, men där gör de stor nytta, säger Sven-Åke Petters.

Andra trafikförseelser

I samband med hastighetskontrollerna gjorde man även utandningsprov och kollade användningen av bilbälten.
- Vi fick elva misstänkta rattonyktra och 7 misstänkta drograttfulla. Det är ungefär som det brukar vara, säger Sven-Åke Petters.

KLARA ERIKSSON
023-475 00
klara.eriksson@daladem.se