Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationella hastighetsveckan avslutad

Annons

Resultatet från nationella trafiksäkerhetsveckan i slutet av augusti är nu sammanställt. I år var fokus hastigheten och polisen knep 369 fartsyndare i Dalarna under veckan. Nio av dessa blev av med körkortet.

För att man ska bli av med körkortet krävs att man kör 20 kilometer för fort på en 30- eller 50-sträcka. Kör man 30 kilometer för fort på en sträcka med 60 eller över i hastighetsbegränsning ryker också körkortet. Sven-Åke Petters, presstalesman på Polismyndigheten Dalarna är inte förvånad över resultat på Dalarnas vägar.
- Vi vet ju att det ser ut så här, säger Sven-Åke Petters.
- Skulle vi avsätta mer resurser för hastighetskontroller skulle vi finna ännu fler.

Riktad satsning

Varje år gör polisen en riktad satsning för att öka trafiksäkerheten. I år var det hastighetskontroller man satsade på under trafiksäkerhetsveckan. Av 1560 stoppade körde 369 för fort, vilket motsvarar 23,5 procent.
Hastighetskamerorna hjälper, men sitter inte på alla vägar.
- De finns ju främst på länsvägarna och riksvägarna, men där gör de stor nytta, säger Sven-Åke Petters.

Andra trafikförseelser

I samband med hastighetskontrollerna gjorde man även utandningsprov och kollade användningen av bilbälten.
- Vi fick elva misstänkta rattonyktra och 7 misstänkta drograttfulla. Det är ungefär som det brukar vara, säger Sven-Åke Petters.

KLARA ERIKSSON
023-475 00
klara.eriksson@daladem.se