Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationens musik gör intryck på internet

Hiphoptrion Nationen släppte nyligen sin första skiva som redan fått mycket uppmärksamhet i internetsfären. Det har för det mesta varit positiva gensvar, men gruppen har också fått en skara smutskastare efter sig.

Nationen består av Juhani Palomaa, Frank Thunström och Erik Cederberg. Falutrion har nyligen släppt sitt första album ”Kontraster”. Precis som titeln indikerar har inspelningen av skivan inspirerats av alla möjliga genrer och infallsvinklar. Låtarna har redan fått genomslag på internet. Mest uppmärksammad är ”Falska Människor” som snart når 29 000 klick på Spotify och 19 000 uppspelningar på Youtube. När DD träffar gruppen i den egenbyggda studion i Stennäset där albumet spelats in verkar de nöjda.

Erik berättar inledningsvis att Nationen bildades förra hösten när trion först lärde känna varandra. Till en början var det mest skönt häng – musiken kom senare.
– Vi hängde och hade kul ihop, sen gjorde vi en låt, sen en video, och till slut så vart det såhär. När sen folk diggade det vi la ut på internet var det naturligt att fortsätta.

Uppmärksamheten har mestadels lockat lovord, men inte enbart. Trion har också skaffat sig ett gäng smutskastare på internet, så kallade ”haters”. De använder kommentatorsfälten för att klanka ner och snacka skit. Det är oftast arga och irrelevanta inlägg om klädstilar, låttexter, mm. Trion tar dock detta med ro och menar att det är bättre att folk lägger tid på låtarna än att de bara glider förbi utan att beröra.
– När jag hör någonting dåligt tänker jag inte så mycket på det utan går istället vidare och lyssnar på något annat. Att folk spenderar så mycket tid på att tycka och kommentera betyder ju att vi gör intryck, menar Frank.

Vad händer härnäst?
– Det blir Nationen 2.0! Det finns ingen långtgående plan, vi fortsätter så länge vi har kul. Det finns en massa låtar vi inte släppt ännu men vi skiter i det nu och börjar om på helt ny rulle. Det kommer fortfarande vara Nationen och vi brukar vara snabba att släppa nytt, säger Frank.

Processen när Nationen skapar musik har olika former. Det behöver inte alltid vara särskilt strukturerat.
– Ibland kan vi sitta på en förfest och börja spåna på låttexter, säger Erik.
Oftast börjar det dock med att Frank skapar ett beat som utger en grund att bygga vidare ifrån. Frank har sedan tidigare spelat i ett gäng rockband från Falun, bland annat Moskowitz och Diplomá. Men nu har han alltså gett sig in i en ny genre.
– Folk är förvånade och undrar när jag började rappa, skrattar han.

Framtiden ser enligt trion ljus ut. Genomslaget på internet har skapat mycket motivation och i höst ska de även ge sig ut och jaga livespelningar. För den som inte kan vänta till dess finns det mycket material att kolla in på gruppens facebook-sida.

Kalle Sundin
kalle.sundin@daladem.se