Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nato är oförenligt med alliansfrihet

Fler väljare vill ha Natomedlemskap visar en stor mätning, men de är färre än 40 procent. En stor majoritet vill samtidigt ha alliansfrihet i fredstid. En återinförd allmän värnplikt har stöd från en majoritet av väljarna, 51 procent. Väljarna vill ha alliansfria kakan kvar och äta upp den, så det bara blir Nato kvar.

Det är inte lätt att förstå väljarna i försvars- och säkerhetspolitiken. Det kan man konstatera vid läsning av SOM-mätningen, som görs av forskare vid Göteborgs universitet. Den görs varje senhöst och nu presenteras resultaten. SOM står för Samhälle, Opinion, Media.

I Dagens Nyheter meddelades det på fredagen i en debattartikel av tre statsvetare, bland annat Ulf Bjereld, vad (de tillfrågade) väljarnas åsikter om Natomedlemskap är. SOM-mätningen visade att andelen anhängare till Natomedlemskap har ökat, från 31 procent hösten 2014 till 38 procent hösten 2015.

Under samma period har motståndarna till Natointräde minskat, från 37 procent till 31. De som är osäkra och inte har åsikt om detta är nästan oförändrat drygt 30 procent av de tillfrågade, 31 i år och 32 hösten 2014.

LÄS MER: I Trumps Nato blir det dyrt

Att nästan en tredjedel av väljarna är osäkra är mycket i en fråga som debatterats en hel del, särskilt senaste året, och som är välkänd.

Det nya i Natodebatten, och som orsakat ökningen för jasidan, är nog att Centerpartiet och Kristdemokraterna på sin stämma respektive sitt ting i fjol höst beslutat sig för en ja-linje gällande Nato. Det har antagligen påverkat många av deras väljare så de blivit positiva till en Natoanslutning.

LÄS MER: Centerpartiet kovänder om Nato

Det är de borgerliga partierna som är för Natomedlemskap och 38 procent är ungefär deras andel av väljarkåren. Övriga partier är emot Natointräde. Särskilt anhängarna av Vänster- och Miljöpartiet är emot, liksom Sverigedemokraterna som partilinje. Bland Sverigedemokraternas väljare är dock nästan hälften för Nato mot bara en fjärdedel som är emot.

Socialdemokraterna är emot som partilinje och bland väljare. Men partiets ledande politiker är förvånansvärt vaga i sin argumentation emot denna USA-ledda militärallians.

LÄS MER: Folket säger nej till Nato

En hel del av debatten i S det gångna året har gället värdlandsavtalet med Nato, som den borgerliga regeringen beslutade sina sista månader vid makten.

Att observera är att det är hela 60 procent som anser att det är bra att Sverige i fredstid för en alliansfri politik, syftande till neutralitet i krig. Bara 16 procent anser att det är ett dåligt förslag. Det finns alltså många väljare som är anhängare av oförenliga saker: Natomedlemskap och alliansfrihet.

LÄS MER: Sundberg: Sverige bör undvika Nato

SOM-mätningen visade även på att anhängarna till allmän värnplikt ökat, sedan 2013, från 40 procent då till hela 51 procent.

Ska man storpolitiskt personifiera kan man säga att Putins aggressivare Ryssland driver väljare till Natomedlemskap och risken att Trump blir USA-president skrämmer väljare bort från Natomedlemskap.